utgave nr 12 1997

Smånyheter

Publisert Sist oppdatert

Hollandsk stål i Skandinavia


Den hollandske stålbåtprodusenten Aquanaut er nå på det skandinaviske markedet med en importør i Danmark. Det er snakk om ganske tunge dieseltrawlere fra 32 til 49 fot. Aquanaut har tre serier, Unico, Beauty og Drifter i sitt fritidsbåtprogram. Enkelte av modellene leveres som arbeidsbåter og spesialinnredet for charterbruk.
Båtenes innredning har høy standard med vakkert treverk i innredningen, enten i teak, mahogni eller kirsebærtre. Båtene er CE-godkjent og standardutstyrslisten meget omfattende.
Opplysninger: Aquanaut Yachting Danmark. Tlf.: 0045 98 24 14 70.

Skaffer båttegninger


og maritime bøker


Jeff Lane i Glesvær er mannen du kan ta kontakt med når det gjelder båttegninger og maritime bøker. Han har oversikt over hele 3000 boktitler og 1500 båttegninger fra hele verden. Ta kontakt på telefon eller faks nr.56338346.

Rettelse:


Livsfarlig livvest


I forrige utgave skrev vi at Secumar-vestene var blant dem som hadde de mulig defekte Halkey Roberts oppblåsingselementer. Dette stemmer ikke. Secumar har i alle år levert oppblåsbare vester med egen patenterte mekanisme. De siste på markedet er Secumatic 3001 automatisk, eller 301 SM manuell. Denne mekanismen gjør det også enkelt for brukeren å sjekke om mekanismen på viktige punkter - blant annet at oppblåsingselementet - er på plass og ikke er oppløst. Secumar-vestene blir blant annet brukt av forsvaret og politiet.

GPS i PC'en


Nå kan du få egen GPS-mottager som et PCMCIA-kort til den bærbare PC'en din. Det er firmaet Peak Development som har laget kortet som inneholder en 12 kanalers GPS-mottager, en ekstern antenne og programvare.
Marco Polo PC-kort holder orden på 12 satellitter samtidig, har oppdateringer hvert sekund og bruker lite strøm. GPS-teknologien kommer fra Garmin. Kortet kan brukes på alle bærbare PC'er som har type II PC-kort-spor, operativsystemet Windows 3.1, Windows 95 eller Windows NT, og kan kobles sammen med alt utstyr som snakker samme språk som NMEA 0183-protokollen.
Ytterligere opplysninger: Peak Development Ltd. Tlf: 0044 1962 713906 eller e-post: pcmcia@peak-development.co.uk

Unik Bruce King


Noen husker kanskje at Båtmagasinet i mai presenterte sofistikerte "Liberty", en av de få motorbåtene den amerikanske seilbåtkonstruktøren Bruce King har skapt, en båt som har vært avbildet på førstesiden av båtblader over hele verden. På Fort Lauderdale-utstillingen nylig kom vi over en ny one-off fra Bruce King, en 31 fots salongbåt kalt "Rooster" som med 2 x 450 hk Chevy V-8 skal gjøre 60 knop. Motorene er marinisert og pleiet til høyspente monstere, drevene er fra Arneson og propellene Rollas supreste supre.
"Rooster" er bygget hos Hodgdon Brothers Inc. etter moderne prinsipper i kaldbakt vakuumbaget mahogni og har en finish så du kan speile deg i de krumme overflatene, og det var det stirrende forbipasserende gjorde så de nesten snublet og falt ut for bryggene i trengselen. Interessen var kolossal og kontrasten til alle de amerikanske høyblokkbåtene i nærheten var sjokkerende! Vidunderet er utstyrt med to sofaer og gir plass til seks personer. Setene er trukket i beige lær og det er en del stueplass.
Båten var til salgs da vi så den. Opplysninger fås hos: Boothbay Region Boatyard Inc. i Maine. Tlf.: (207) 633 0685.

Med rullestol


på flytebrygga

Marina Ramp Rider heter denne anordningen som gjør at rullestolbrukere og andre med bevegelsesproblemer kan entre en flytebrygge med stor nivåforskjell i forhold til land. Systemet består av en 24 volts batteridrevet vogn som går på et skinnesystem. Dette er konstruert slik at vognen alltid holder seg horisontalt. Når vognen ikke er i bruk, står den øverst på rampen tilkoplet en batterilader.
Opplysninger: Bellingham Marine Industries, tlf: 001 360 676 2800, faks.: 001 360 734 2417.

98-modellene fra Sea Ray


Under Fort Lauderdale-utstillingen i høst markerte Sea Ray seg, som alltid, meget sterkt. De utvilker gamle modeller og lanserer nye i et imponerende tempo. Båtmodellene deres spenner nå fra 16 til 63 fot. De ferskeste nyhetene vi var ombord i var en morsom 21 fots Sundeck, en åpen båt som vel passer bedre i Florida enn i Norge, sportscruiserne 270 og 290 Sundancer og gedigne 480 Sedan Bridge, den største hittil i Sedan-serien.
Dette er en virkelig fasjonabel bobåt med masse plass. Flybridgen som leveres i to forskjellige løsninger, er ekstremt amerikansk med fullt instrumentert førerplass, soltak over, stereoanlegg og kjøleskap. I salongen er det spiseplass til babord og diger bysse til styrbord samt TV og sofaarrangement aktenfor. To rene store sovelugarer, to toaletter/dusjrom, pluss en kombinert sove/TV-lugar, er plassert under dekk og meget luksuriøst utstyrt. Amerikanerne bruker nå et granittlignende materiale på overflater i stedet for den ensfargede hardplasten. Det er like enkelt å renholde og passer fint sammen med treverk og enkle tekstiler.
Opplysninger: Nesset Båtcenter i Ås. Tlf.: 64 94 63 25.

Tre "Oscar"


til Simrad


Den amerikanske organisasjonen NMEA (The National Marine Electronics Association) har delt ut årets "Oscar's" til de beste produktene på området marin elektronikk. En jury velger ut elektronisk utstyr som utmerker seg når det gjelder design, "innhold" og soliditet. Deretter stemmer medlemmene på hvilke produkter de mener er verdt utmerkelsen. Hele tre Simrad-produkter fikk priser i år. I klassen instrumenter, gikk prisen til Simrad's IS 11-serie. I klassen autopiloter for fritidsbåter gikk Simrad Robertson AP300X-serien av med seieren, mens Simrad Robertson AP9MKlll vant i klassen profesjonelle autopiloter.

Fingertupp-


kontroller


Sleipner motor A/S i Fredrikstad leverer dette elektroniske manøvrereingssystemet, Micro Control. Dette prinsippet, "fly by wire", har lenge vært det som gjelder i moderne fly og avanserte racerbiler. I og med at systemet ikke opererer med lange manøverkabler, kan spaken(e) som både opererer gear og gass beveges med fingertuppene. Systemet kan leveres både for sluregear, vridbare propeller samt vannjet, drev og vanlige strak aksel - installasjoner. Fra styreposisjonen går det en åtte-leders kabel ned til manøverenheten som plasseres i motorrommet. Det kan benyttes opptil fem manøvreringsposisjoner på anlegget.
Ved forflytting til en annen manøverposisjon er det bare å trykke på en knapp for å ta over kommandoen. Det er også innebygget en sikring i anlegget som beskytter motor og gear hvis en må trekke hendelen fra full fart forover til full fart akterover i en krisesituasjon. Ved bruk av to motorer kan det også leveres en synkroniseringskontroll som gjør at motorene vil reguleres automatisk til samme turtall. Utstyret er CE-merket og er godkjent av Det norske Veritas for bruk i fritidsbåter. Priseksempel for motorbåt med en motor og to førerplassert er ca. kr 26.000. Har du to motorer og en førerplass snakker vi om oppunder kr 44.000. Men prisene er avhengig av lengder på kabler, type manøverhendel o.s.v. Opplysninger: Sleipner Motor A/S, tlf.: 69 30 00 83.