utgave nr 1 2004

Windy 58 Zephyros - høyteknologisk flaggskip

Publisert Sist oppdatert

Windys nye 58-foter er sjøsatt. Zephyros løser behov vi ikke visste om. Guden fra Västervik vil kaste skygger over langt større konkurrenter.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Zephyros, sønn av Astraeus og Eos, var den greske mytologiens personifisering av vestavinden. Han hadde med seg friskhet og regn om våren. Han slo seg sammen med Chloris, den nye vegetasjonens gudinne. Sammen fikk de frukten til å spire.
Windy 58 Zephyros har egenart. Det nye flaggskipet til norsk båtindustris ubestridte lokomotiv har noe nordisk over seg. Ikke minst i interiørets materialer og enkle, funksjonelle formgivning.
Lune lin-imitasjoner i stedet for pløsete skinn skaper assosiasjoner til danske Skagen. "Der var et andet Skagen", som det heter.
Under det rene og skarpskårne ytre designet skjuler det seg et raffinement vi sjelden har sett maken til. Enten det er i den voluminøse dekksalongen, den trivelige bysseavdelingen under dekk eller i de tre store lugarene. Mange båter har stekeovn, oppvaskmaskin og kjøleskap. En gedigen, elektrisk takluke over salongen er heller ingen revolusjon.
Dørk i oljet kirsebær er derimot ikke like vanlig. Muligens har noen konkurrenter fem aircondition-enheter, med fjernstyring i hver lugar. Kanskje finnes det andre 58-fotere med elektriske, fjernstyrte myggnett under taklukene. Men aldri har vi sett en førerposisjon med elektrisk fotskammel. Vi har heller aldri sett en båt med elektrisk justerbar trottlefunksjon. Ikke noen gang har vi kjørt en fritidsbåt hvor det har vært mulig å definere en standby-posisjon, og overlate til autopiloten å holde båten i denne posisjonen. Autopilot som styrer sidepropeller i tillegg til ror gjør det mulig.
Elektriske kraftblokker ved kryssholtene har vi sett. At slangen til dekksspylingsanlegget og landstrømkabelen vinsjes inn elektrisk har vi ikke sett før.
Zephyros er Innovativ og nyskapende i en grad som kaster skygger over langt større konkurrenter. At grillen er plassert inne i salongen - uten avtrekk - er over vår forstand originalt. Likevel er det ikke den som får det til å rumle i magen når vi tenker på det serviceansvaret produsenten påtar seg ved å skape et så avansert produkt.
Tar vi ikke mye feil, forventer båtkjøperne i Windys verden at alt skal fungere. NÅ! Det kan bli en tøff virkelighet.

Data - Windy 58 Zephyros

Lengde17,75 m
Bredde4,50 m
Dybde1,30 m
Deplasement (tørr båt)18.500 kg
Antall køyeplasser6
Drivstoff2.100 l
Vann400 l
Motor2xVolvo Penta D12 (715 HK)
FartCa 35 knop
InformasjonWindy Boats AS, boks 40, 4854 Nedenes, telefon 37 05 85 55

I Windys verden

"Du ska nærme dæ den langsomt i fra sjøen
når det gryr av dag og natta takke av."

(Ola Bremnes)

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Windy 58 Zephyros er sjøsatt. Den største, mest avanserte og fremfor alt dyreste, serieproduserte fritidsbåt fra en norsk båtprodusent noensinne. Hos Fjord-Plast lå planer om større båter på tegnebrettet, men de ble aldri realisert.
I Windys verden var det mulig å skape en virkelighet ikke alle har hatt tro på. Og det er en virkelighet for den store verden, dit vestavindens gud Zephyros nå stevner. 58-foteren forlot Västervik i Sverige på egen kjøl i november. London Boat Show i januar er neste stopp. Vi fanget gudeskikkelsen underveis, i lyset fra Zephyros' mor - morgengryet.