utgave nr 4 2002

Bor billig i båt

Publisert Sist oppdatert

Bor billig i båt

Du så ham kanskje på NRK programmet NORGE I DAG? 27-åringen Tom Fosshaug som bor i en 40 fots ketch midt i Tønsbergs gjestehavn og har ganske så beskjedne boutgifter. Med tanke på at Tønsberg nå er Norges tredje dyreste by å bo i, lever han her til under halv pris!

Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK
TV-reportasjen fokuserte på utviklingen av boligprisene i Norge. Sammen med Tom var bl. a. representanter fra eiendomsmeglere og entreprenører. Når vi snakker om kvadratmeterpris for byggeprosjekter, har Tom funnet ut at med sin noen og førti kvadratmeter boligflate i båten, lever han midt i smørøyet til under halv pris sammenlignet med boligprisene ellers i Tønsberg.
-Det begynte med at jeg var inderlig lei av husleiekontrakter. Når man leier en hybel eller lignende, hiver du på en måte penger rett ut av vinduet. I tillegg har jeg alltid trivdes på sjøen og lenge drømt om å bo i båt. Det gjorde faren min også, og vi har snakket mye om det opp gjennom årene, forteller Tom Fosshaug idet han inviterer oss om bord i "Eurora" som hans flytende bolig heter. I januar lå hun så å si alene i Tønsbergs gjestehavn helt inntil kaia, med parkeringsplass vegg i vegg, utesteder et steinkast unna og hovedgaten like ovenfor.
Tom kjøpte båten og flyttet ombord et par uker før jul i fjor, og de indre gemakker bærer preg av å huse en fri og frank ung mann. Hvitmalte vegger, dører og dørker i real hyttefuru, en effektiv parafinovn i et hjørne og en TV og steroanlegg i et annet. Stor sofakrok med off-white Ikea-puter og kaffebord utgjør salongen. Minimalistisk og maskulint.

SELVBYGG I STÅL

"Eurora" er en gaffelrigget ketch fra 1983, selvbygget i stål på hollandske tegninger. Motoren er en 80 hk Mazda. Tom kjøpte henne av en som tidligere bodde om bord og båten lå da ved Aker brygge i Oslo.
- Mine bobåtdrømmer skyldes ikke at jeg er født i strandkanten. Jeg kommer fra Svarstad som er midt inne i Vestfold, men familien har alltid hatt båt og jeg har tilbragt mange sommerferier i liten seilbåt, hvor det var trangt og vått, men skikkelig trivelig. Selv om jeg underviser på en ungdomsskole i Holmestrand, ville jeg gjerne bo i Tønsberg, men det er blitt dyrt etter hvert. Så jeg begynte å lete etter en beboelig bruktbåt på Internett, men det var ikke mange som passet meg og min lommebok. Da jeg kom over denne, bestemte jeg meg rimelig kjapt etter at jeg hadde vært i banken. Jeg dro til Oslo og kjørte skuta hit. Båten var i god stand. Jeg har malt her og der, skiftet gardiner, kjøpt sofaputer og lagd meg en skikkelig køye i akterlugaren. Det er mye furu om bord og jeg tror at vedkommende som bygget båten må ha peiling på husbygging og snekring.

LAVE BOUTGIFTER

- Dine boutgifter?
- Båten kostet 500 000, sesongleie for denne plassen er 2 000 kroner og så betaler jeg litt i strøm. For min økonomi er dette helt prima. Jeg er klar over at jeg må flytte til sommeren, men det finnes nok av andre plasser hvor vi kan ha det like bra. På vinteren er det herlig å bo så sentralt. Jeg har en bil jeg ikke bruker. Til skolen kjører jeg med kolleger eller kollektivt. Alt jeg trenger er rett opp i gata. I helgene jobber jeg som bartender på Margarita like i nærheten. Det eneste jeg må gjøre av og til er å fylle vann litt lenger borte på brygga. Da starter jeg opp motoren og øver meg i å legge til og fra. I jula lå vi innefrosset her, men det var ikke noe problem.
- Det er under slike forhold miljøaktivister snakker om septik. Hvordan gjør du det?
- Septiktanken skal være stor nok til å holde gjennom vinteren. Båten har jo vært helårsbolig før. Men jeg passer jo på å bruke fasilitetene på land for å slippe å gruble over størrelsen på tanken, sier Tom og viser fram resten av hjemmet sitt.

TRE ROM OG KJØKKEN

I forpiggen er det tydeligvis lager, men her er det med litt rydding romslig soveplass til en person. Byssa til styrbord er svært velutrustet med mye skapplass og stort kjøleskap. Redskapen signaliserer kunnskap om matlaging.
- Jeg koker på gass og det eneste jeg savner av og til er en komfyr.
- Til lammesteken?
- Ja faktisk. Jeg er flink til å lage mat og nylig fikset jeg full middag til 20 personer i denne byssa. Maten ble servert på en restaurant like her oppe, sier Tom begeistret.
I rederlugaren akter har Tom snekret seg en skikkelig binge på tvers. Han har bevisst ikke gjort forsøk på å lage seg et hjemmekontor som så mange mener de trenger i dag.
- Når jeg går fra jobben, er jeg ferdig for dagen. Jeg blir heller lenger på skolen når det er mye å gjøre. Jeg har en åttende klasse og elevene synes det er kult å ha en lærer som bor i båt. Jeg trives godt med jobben som lærer og vil invitere klassen hit til sommeren.
- Har du langturplaner?
- Til sommeren tar jeg med venner på tur til Skottland for å gå slusene på Caledoniakanalen. Det er begynnelse på ruta. Så får vi se hvor vi går videre derfra, sier Tom som forteller at "Euroras" seilgarderobe er i bra stand og at han har VHF, GPS og ekkolodd. Autopilot skal kjøpes inn og så får han se om det blir penger igjen til en radar. Han anbefaler folk som drømmer om en bobåttilværelse å realisere det, ikke bare tenke, drømme og fabulere, men gjøre det. Han trives godt med å bo på sjøen. Ikke bare fordi det er billig, men fordi du er fri til å flytte når som helst og fordi du får andre verdinormer og lever i takt med elementene.