utgave nr 4 2002

Minitest: Askeladden 565 Wasper

Publisert Sist oppdatert

Askeladden 565 Wasper

:

Veps med brodd

Wasper har Askeladden kalt sin siste modell. Og veps er ganske treffende. Den er hissigere enn medsøstrene i både linjer og sjøegenskaper, litt overraskende i valgte løsninger – og byr på en brodd av frisk kjøreopplevelse.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Askeladden 565 Wasper ble første gang lansert under Allt för sjön i Stockholm første uken i mars. Norges største småbåtprodusent i Hagavik sør for Bergen har utviklet et nytt skrog for anledningen, men også innredningen bærer bud om nytenkning. Vi snek oss til en liten testtur en hustrig februardag, like etter at den første båten var satt på vannet. Med Mariners 135-hester på hekken var Wasper så visst et adrenalinhissende bekjentskap - som vi bare fant småting å utsette på.

Sjøegenskaper

Sammenlignet med Askeladdens finske konkurrent Yamarin har vi vært av den oppfatning at mange av Askeladdens skrog både er våtere og har en hardere gange i sjøen. Denne opplevelsen er langt mindre fremtredende når vi farer av gårde i 565 Wasper i kvapsete sjø og kuling utenfor Os. Skroget virker meget tørt, og selv når vi er blitt varme i trøya, klarer vi ikke å presse skroget til uventet eller skremmende oppførsel. Balansen i båten er god og den appellerer til leken kjøring. Vi målte toppfarten til 40,1 knop med to mann ombord og full tank på 150 liter bensin. Båten er imidlertid godkjent for 150-hester, noe som antakelig vil gjøre den til et spennende alternativ også for viderekomne fartsfetisjister.
Med 135-hesteren bykser Wasper opp i plan og har kun en moderat planingsterskel. Man beholder sikten forover i alle fartsområder. Ved maksimal tilt på motoren viser båten bare mindre tegn til begynnende galoppering. Styringen er hard, men presis. Produsenten søker allerede etter alternativer til non-feedback-styringen som var montert på testbåten.

Innredning

Grovt sett er innredningen i 565 Wasper ganske tradisjonell, men den skiller seg ut på noen vesentlige punkter. Den sentermonterte styrekonsollen inneholder et enormt stuerom som nås gjennom en stor luke i forkant av konsollen. Videre har man utstyrt båten med de nyeste stolene fra Jens Sagen A/S - som foruten å være designmessig meget tiltalende, gir god støtte i alle retninger. Ryggen kan vippes frem slik at man slipper å snu setene dersom man ønsker å sosialisere seg med dem som sitter på akterbenken. Selve konsollen er løst på en ergonomisk fin måte, med behagelig avstand til både ratt og spaker. Stolen kan også justeres i lengde og høyderetning. Mellom akterbenken og fører-/passasjerposisjonen kan man i en håndvending legge i lemmer og puter til en solseng.
I benken forut er det et stort stuerom, og putesettet har formsydd rygg slik at også denne sitteplassen blir så komfortabel som mulig. En sjelden og smart detalj.
På babord side av akterspeilet er det en liten grind som kan åpnes og gir lettere adkomst til badeplattformen. Grinden kunne med fordel ha en noe smidigere låsemekanisme som ikke kommer i konflikt med selve ryggputen. På badeplattformen er det rom for tauverk på styrbord side og innfelt badestige til babord. I akterbenken er det også rikelig med stuerom. Stengekranene til selvdreneringen er også plassert her nede, men så langt inn at de er umulig å nå. Disse bør derfor gjøres lettere tilgjengelig. At tankpåfyllingen er plassert ute på badeplattformen, er et pluss i boken.

Konklusjon

Askeladden 565 Wasper har en finish av ypperste kvalitet. Gjennomtenkte og gode innredningsløsninger kombinert med et godt skrog gjør dette til en nykommer som fortjener oppmerksomhet.

Data

Lengde:5,65 meter
Bredde:2,25 meter
Vekt uten motor:750 kg
Motor:Mercury/Mariner 90-150 hk
Drivstoff:150 liter
Antall personer:7
Pris med 135 hk totakter:
Produsent: Henrik J. Askviks Sønner AS, 5217 Hagavik, telefon 56 30 87 00, Internett: www.askeladden.no