utgave nr 5 2009

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Båtturisme i gammelt fiskevær


TEKST OG FOTO: Ronny Trælvik
SENJA: Mefjordvær på Senja har rike tradisjoner som fiskevær. Nå finnes det ikke fiskebruk igjen i bygda. Men en solid satsing på fisketurisme har likevel resultert i et yrende liv i havna.
Tommy Schanke Hansen (29) er født og oppvokst i Mefjordvær. Han har vært daglig leder ved Mefjord Brygge i to år, etter han tok over etter faren, Tor Steinar. Der i gården tar de i mot turister hele året, selv om sommersesongen naturlig nok er mest hektisk. Noen vil ut på havet for å oppleve storslått natur — andre igjen vil dykke. De fleste satser nok uansett på å prøve fiskelykken.
Utlendinger
– Før var det mange tyske fisketurister. Nå får vi besøk fra hele Europa, for eksempel Ukraina, Litauen, Russland, Polen, Sveits og Nederland, sier Schanke Hansen. Fisketuristene er i hovedsak menn på gutteturer.
– Det kan sammenlignes med nordmenn som drar på jakt til Finnmark, sier han.
Mefjord Brygge har ni dobbeltrom, fire store sjøbuer med plass til åtte på hver og to små sjøbuer med plass til tre på hver.
– I tillegg har vi kjøpt og restaurert to gamle hus hvor vi kan ta i mot opp til åtte gjester i hvert av husene, sier Schanke Hansen. Åtte godt utstyrte 19 fots aluminiumsbåter kan leies av de som ønsker en tur på fjorden.
Kystkultur
Toppmånedene for Mefjord Brygge er mai og juni. I julimåneden kommer det flere nordmenn, gjerne på en og to dagers besøk på vei til eller fra Lofoten.
– Turister som ikke drar ut og fisker, vil spise her, gå fotturer og oppleve litt av kystkulturen vår, sier han.

Bildet:
VAKKERT: Hva er vel bedre enn å nyte sola på en vakker plass som Mefjordvær? Mefjord Brygges utleiebåter i bakgrunnen.

SJØBODER: Noen av sjøbuene på Mefjordvær.
MARITIMT: En original variant inne i restauranten.
TURISTER: Jouni Keskinen og Maarit Paunonen fra Finland er noen av turistene som besøker Mefjord Brygge om sommeren.

Angret tyveri


FINNFJORD: En Finnsnes-mann midt i 50-årene stjal en båt til 130.000 kroner, en Barents 590 i Finnfjord i juli i fjor.
Han festet båten, som sto på henger, etter bilen, men bremset etter bare 150 meter da han oppdaget overvåkningskameraene på plassen, skriver Folkebladet.
Senja tingrett fastslår at det er et grovt tyveri, selv om mannen satt båten fra seg igjen. Tyveri og omsetting av stjålne båter er et problem og derfor må det reageres strengt.
I formildende retning har retten tatt hensyn til at båten ble returnert. Mannen har tidligere også gjort seg skyldig i flere straffbare forhold, derfor ble straffen 30 dager betinget og 2000 i bot.

Bildet:
Det var en båt tilsvarende denne mannen stjal, men returnerte da han oppdaget overvåkingskameraene.

Til Båtens Beste


Jonathan Dyrstad tok saken i egne hender etter Askeladden-konkursen, og startet firmaet Båtens Beste AS.TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
OS I HORDALAND: Dyrstad jobbet på Askeladden med ansvar for internkontroll og dokumentasjon, og var sentral i utviklingen av det siste prestisjeprosjektet Commuter 11 før båtbransjens flaggskip Askeladden gikk over ende i fjor. I stedet for å deppe, tok Dyrstad tak og startet firmaet Båtens Beste AS sammen med kollega Martin Murud. Allerede første driftsår gikk de med et pent lite overskudd, og ser lyst på fremtiden i sin nisje.
– Jeg elsker alt med båt, sier Jonathan, som sto på stand for eget firma under Dra til sjøs i Bergen i februar. Vi tar på oss forsikringsjobber og oppgradering av ulikt slag. Vi leier oppvarmede lokaler og har egen lakkboks, og kan utføre det meste av reparasjoner. Vi opplevde mye interesse under messen, og har fått mange oppdrag. Vi kommer til å merke stor pågang de nærmeste ukene, kan en fornøyd Dyrstad konstatere.
– Fra vi begynte 1. oktober i fjor har vi hatt fulle ordrebøker. Med min bakgrunn fra Askeladden er jeg svært opptatt av skikkelig dokumentasjon på det vi gjør, og vi lager arbeidsdokumentasjon, sjekklister og tar bilder underveis slik at kunden ikke skal få problemer i etterkant. Det var veldig trist å måtte forlate Askeladden, men samtidig ga det muligheten til å realisere drømmen om å starte for seg selv, sier en strålende optimistisk Jonathan Dyrstad fra Os sør for Bergen.
www.batensbeste.no