utgave nr 2 2004

Testkavalkade - Askeladden 605 Explorer

Publisert Sist oppdatert

For fart og familie

Askeladden har kreert en romslig daycruiser som "fløtter" på seg. Båten duger både til moro, kos og overnatting. Vi anbefaler mer familievennlige takter på hekken.

Tekst: Jan Harry Svendsen

Askeladden kaller forpiggen en kabin for to, vi kaller det et stort stuerom med overnattingsmuligheter. Innredningen er fin, med delikate overflater og godt håndverk. Det er soveplass nok for to voksne.

Innredning

Førerplassen er moderne, og sitte- / ståstolen gir god kjørestilling enten du velger å sitte eller å stå. Stolen er juster- og dreibar. Dobbeltsete til babord med flyttbar ryggstøtte.
Instrumenteringen består av en fartsmåler, turteller, tankmåler og trimindikator. Instrumentene er lettleste, og instrumenter og bryterpanel er fornuftig plassert. Kartbord og kompass mangler, men koppholdere er på plass. Akterut finnes en sofa. Stuerom under sofaen, som også huser batteri (i kasse), hovedstrømbryter, drivstoffilter og lensepumpe.
Med påhengsmotor er det umulig å ha en plattform i hele båtens bredde. Likevel er plassen tilstrekkelig til en person. Adkomsten gjennom en port i akterspeilet, men du på krabbe over solsengen hvis den er i bruk. Enkel atkomst også til fordekket med tre trinn på skottet og luke i vindskjermen. Antisklimønster er standard, teak ekstra. Dreggrom i skarpen og styrbord akter. Begge er for små. Akter finner du som forut to gedigne kryssholt. Brannslokningsapparatet er montert lett tilgjengelig i en utsparing under dollbordet på babord side.

Teknikk og sjøegenskaper

Testbåten var utstyrt med Mariners 150 hk OptiMax påhenger. Det gir over 40 knop i toppfart, men lager mye støy (91 dBa). Med F-115 EFi blir den noen tusenlapper billigere, støyer mindre og gjør fortsatt 32 knop. Bra elektrisk anlegg. Ladespenningen er akseptabel. Lensepumpens arm og slange er "knotete" plassert. Vindusvisker på styrbord side, av dårlig kvalitet.
Askeladden 605 Explorer har et planende V-bunnsskrog med steglister. Det er komfortabelt og forutsigbart selv i grov sjø. God retningsstabilitet også ved lave hastigheter. Skroget holder seg tørt nærmest uansett fra hvilken kant bølgene kommer. Trimplan burde vært standardutstyr.

Data: Askeladden 605 Explorer

Lengde:6,05 m
Bredde:2,33 m
Vekt u/ motor: 900 kg
Antall personer:maks 6
Belastning:maks 670 kg
Maks motor:150 Hk
Drivstoff:Bensin, 140 l
Vann:45 l
CE-kategori:C
Pris:336.900 kr. m. Mercury/ Mariner 150 Hk Optimax
Produsent: Askeladden, 5217 Hagavik. Telefon: 56 30 87 00 Internett: www.askeladden.no

Powered by Labrador CMS