utgave nr 6 2007

Helt rått, pappa

Publisert Sist oppdatert

Helt rått, pappa

”Helt rått, pappa!” Poden er klar i sin dom. Skal det kjøpes guttebåt for konfirmasjonspengene, så skal den ha styling, stereoanlegg i midtkonsollen, telefonholder og et par holdere til colaboksene.


TEKST OG FOTO: ROLF W. MARTHINSEN

Båtprodusentene henvender seg ikke bare til pappa med fet lommebok. Eller det er kanskje akkurat det de gjør når de i stor skala presenterer ungdomsbåter i 10 fots klassen med styling, targabøyle og kule farger. Selvsagt er det ikke bare guttebåter, tenåringsjentene vet også hva de vil ha. Men de unge, håpefulle må ha hatt en særdeles vellykket konfirmasjon for å finansiere drømmen fra båtutstillingen Sjøen for alle. De rimeligste båtene koster fra 20 000 kroner uten motor. Skal man ha litt utstyr, og en utenbords 9,9 hester, lander prislappen kjapt over 50 000 kroner.
Jålete RIB
RIB-ene finner vi i hopetall på båtutstillingen. Arimar, for eksempel, har utviklet en båt som faller i smak hos den yngre garde. Den utstilte modellen Arimar 360 hadde nesten alt tenkelig utstyr; targabøyle med lanterner, pulpitt i rustfritt stål, styrekonsoll med holdere til mobiltelefon og brusflaske, stereoanlegg med maritime høytalere, rikelig med instrumenter, badeplattform, flexiteak dørk og dørkbelysning. Bare for å nevne noe. Den forblir en våt drøm for de fleste. 79 000 er mange penger, og det er prislappen før du har huket på en egnet motoren.
Kongen på Sjøen
Det er ikke så lenge siden båtkonstruktør Anders Karlsen (26) fra Fredrikstad selv var ung, og hadde sine bestemte meninger om hvordan en ungdomsbåt skulle se ut. Drømmene har resultert i SeaKing 360. Båten er bygget i glassfiber og har mye av det samme utstyret som den eksklusive modellen til Arimar som standard. I tillegg til stereoanlegg, flaske– og mobilholder plassert i styrekonsollen, har også denne båten badeplattform, innfelte fenderholdere, nedfellbare kryssholt og innfelte lanterner. Den leveres i fire forskjellige farger, med matchende puter og koster 47 900 kroner uten motor. Anbefalt motorstørrelse er 9,9 til 30 hk.
Design
En annen båt som peker seg ut med fine designlinjer er Seacraft 381. Med en akterbenk formet i bue, marineblå puter, rustfri pullpit med lanterner, og teakdørk er ikke dette noe dårlig alternativ. Båten har en litt enklere styrekonsoll, men skiller seg ut på grunn av sine fine linjer. Prisen uten motor ligger rett under 50 000 kroner.
De robuste
Det gamle merket Pioner har fått konkurranse når det gjelder rotasjonsstøpte båter i Polyetylen. AL-boats, River og Hasle har også fine modeller med styrekonsoll og annet ekstra utstyr i denne klassen. AL-boats hadde for anledningen rigget opp en 320 med targabøyle, lanterner og Jockeysete under messen på Lillestrøm. Et rimeligere robust alternativ for unge rekrutter til det maritime liv.