Småbåtguiden viser vei
Smart app skal hjelpe båtfolket
Den nye appen "Småbåtguiden" skal blant annet hjelpe båtfolket med å finne ut hvor det er lov å gå i land, hvor man får tak i drivstoff og hvor det er fredningsområder for fugler. I tillegg har kartet informasjon om septikkmottak, svaibøyer, badeplasser og gjestehavner.
Appen er gratis å laste ned, og dekker området fra Operaen til Son.
-Vi har fått laget denne appen for å gi fritidsbåtbrukerne litt kunnskap om en del praktiske ting i indre Oslofjord. Vi viser blant annet hastighetsbegrensinger, av- og påstigningsplasser, mottak av septikk og ankringspunktene som finnes, Rolf Mauritz Hanssen, farvannssjef i Oslo Havn.
Småbåtguiden er ingen navigasjonsapp, da det ikke er brukt sjøkart. Bøyer og skjær er altså ikke med på kartet. I Appen kan brukeren velge mellom et enkelt scannet rasterkart eller google maps.
NYTTIG: I appen finnes blant annet informasjon om de ulike sjøfuglreservatene (t.v), badestrender og fartsrestriksjoner.
Navigasjon med iPad - denne skal du velge
Det er Oslo havn i samarbeid med fire politidistrikter langs Oslofjorden som står bak den nye appen for smarttelefoner.
- Vi håper å få med oss de andre politidistriktene litt lenger syd, slik at appen blir tilgjengelig for flere brukere, sier Roar Isaksen, sjef for havnepolitiet i Oslo.
I tillegg til praktisk informasjon om fartsbegrensninger og badeplasser finens det også informasjon om enkelte av de ulike øyene langs fjorden.
Vil verne sjøfuglen
UNNGÅ VERNEOMRÅDENE: LarsTore Ruud i Statens naturoppsyn håper appen vil hjelpe båtfolket å unngå å ubevisst gå i land i vernede områder og fuglereservater.
Det er cirka 150 verneområder i Oslofjorden, og mellom 40 og 50 sjøfuglreservater i indre Oslofjord. I mange av disse hekker det sjøfugl som er på den såkalte rødlista. Blant annet har hettemåke, toppdykker, lomvi og makrellterne gått kraftig tilbake,. Den nye appen skal være med å hindre at båtfolket blir lovbrytere.
-Det er ferdselsforbud i den mest kritiske hekkeperioden fra 15 april til 15 juli. Da er det er forbudt å gå nærmere enn 50 meter fra land i disse områdene, sier Lars Tore Ruud i Statens naturoppsyn.
Politiet har også spesielt fokus på sjøfuglene i Oslofjorden, og vil slå hardt ned på bevisste brudd.
-Slike tilfeller blir ofte anmeldt. Da er det store bøter. Å ankre opp innenfor et sjøfuglreservat er dyrt. Det koster deg mellom 5- og 10 000 kroner. Om folk vet hvor det er verneområder slipper vi å anmelde eller skrive forelegg. Vi ønsker jo ikke å ta folk, sier Isaksen i politiet.
Appen kan du laste ned i app store eller android market.