DELTE MENINGER: Mens Joda Industrier melder om labert salg, opplever flere forhandlere gode dager. Faksimile/montajse DN,Bergensavisen og NRK Sørlandet.

Delte meninger om båtsalget

Noen melder om kjempesalg, mens andre mener det vil ta flere år før båtbransjen kan friskmeldes.

Publisert Sist oppdatert

Den såkalte finanskrisa rammet båtbransjen hardt. Flere sterke merkevarer har forsvunnet, gått konkurs, eller blitt solgt. Blant dem som ikke er optimistiske på bransjens vegne er Ingmann Gjeruldsen hos Joda industrier.

-Vi lager jo båter fra 29 fot og oppover. I det segmentet er det ingen tegn til bedring. Det er rett og slett altfor mange nyere bruktbåter i denne størrelsen i markedet, båter som er priset så langt ned at vi ikke har noen som helst mulighet til å konkurrere, sier Joda-eier Gjeruldsen til Dagens Næringsliv.

Siden 2008 har Joda Industrier på Hasseltangen hatt et samlet underskudd på ti millioner kroner. Fjoråret viser en omsetning på 2,9 millioner kroner. Det står i skarp kontrast tilgullåret 2007, da Joda omsatte for 26 millioner kroner.

Positiv

I Bergen, der årets versjon av "Dra til Sjøs" åper i morgen, er det positive forhandlere Bergensavisen har snakket med.

-Det virker som det har løsnet litt, og vi er faktisk i den situasjonen at vi har en del modeller vi er tomme for og som vi ikke får inn igjen før i juni-juli, sier Kjetil Bjøringsøy, som er båtselger hos Frydenbø Marine i Bergen til BA.

Bjøringsøy kan fortelle at volummodellene er båter fra 130- til 200 000 kroner.

Også i Nye Norsk Båtsenter er det optimisme.

-Siden 2011 har vi solgt 52 nye Princess-båter fra tre millioner kroner til 20 millioner kroner. Vi ser en god utvikling og er positive til markedet nå, sier selger Mads Jørgensen hos NNB til Bergensavisen.

Norboat positive

I sør går det også bedre. Norges kanskje største forhandeler målt i omsetning, Grimstad Bådsenter, hevdet det selges dobbelt så mange båter som i fjor. Men også her er det båter fra 16 til 24 fot som dominerer, mens større båter solgte langt bedre for fem-seks år siden.

-Markedet er veldig bra. I år skal vi levere dobbelt så mange båter som i fjor, sier daglig leder Anders Topland til NRK Sørlandet.

Grimstad Bådsenter er Yamaha-forhandler med merker som Yamarin, Buster, Ibiza og Pioner i porteføljen.

Også Norboat tror på bedre tider nå.

-Vi opplever at det går bedre med båtsalget. Vi vet at været betyr mye. Så lenge det holder seg fint, ser det bra ut. Vi er absolutt på riktig spor, sier Erlend Prytz i bransjeforbundet Norboat til NRK.