AUTOMATISK: Navionics-appen lager ruta for deg. Den fører deg aldri til steder med mindre enn 10 meters seilingsdybde. Illustrasjonsfoto: Lars K Larsen
AUTOMATISK: Navionics-appen lager ruta for deg. Den fører deg aldri til steder med mindre enn 10 meters seilingsdybde. Illustrasjonsfoto: Lars K Larsen

Navionics med autoroute

Nå kan du taste inn destinasjonen, og få automatisk beregnet en trygg seilingsrute - også på iPad.

Publisert Sist oppdatert

Lenge har Garmin vært eneste kart- og plotterleverandør som har tilbudt såkalt auto-route, en funksjon som lar deg velge hvor båtturen skal ende uten å tenke på å hvordan man kommer seg dit. Prinsippet er ganske likt som det vi er vant med fra bilnavigasjon; man velger bestemmelsessted og deretter forteller navigasjonen hvordan man skal kjøre for å komme seg dit man vil.

Les også:
Hvordan: Med Ipad som navigasjon

Test: Navigasjonsapper for iPad

Nå kommer den store italienske kartgiganten Navionics etter, og tilbyr nå auto-route i sin kart-app Navionics Europe HD. 

Pristillegg

Den nye funksjonen selges som en oppgradering i appen, og koster 35 kroner. Men for å aktivere funksjonen må man også å kjøpe en navigasjonsmodul som koster 35 kroner. Total investering blir da 70 kroner for den nye funksjonen. Det fordrer at du har Europe HD-appen fra Navionics. Denne lastes ned for kroner 385, og gir deg sjøkart for store deler av Europa, inkludert hele norskekysten.


START OG SLUTT: I appen velger man et start og et sluttpunkt. Appen beregner deretter ruta og legger inn nødvendige veipunkter for å unngå skjøær og farer.

Slik fungerer det

Man taster inn et start- og et sluttpunkt, deretter legger Navionics-appen opp såkalte veipunkter som skal være trygge å følge. Navionics har tatt høyde for feil i kartet og man må derfor velge sikkerhetsdybde på ti meter.

Velger man en seilingsrute på grunt vann vil den delen av ruta som er på under ti meters dybde komme opp med en tykk rød linje, som markerer farefult farvann. Den resterende delen av ruta er blå som normalt. En varseltrekant vil også lyse, og funksjonen vil ikke virke.FARE: Dine valgte veipunkter på vann grunnere enn ti meter markeres med rødt, og auto-funksjonen slås av. Den blå delen av ruta tar Navionics-appen ansvar for.

En annen ny funksjon er muligheten for å legge inn marsjfarten, og dermed få beregnet hvor lang tid man vil bruke fra start- til sluttpunktet. Det er også mulig å legge inn beregninger for drivstofforbruket.

Mer info: www.navionics.com

Vi oppfordrer deg til å bruke papirkart i tillegg til iPad som navigasjon om bord. iPaden har en rekke svakheter som skiller den klart fra de tradisjonelle kartplotterne for båtbruk. iPaden har for lite lyssterk skjerm, og er i tillegg sensitiv for høy temperatur og vannsprut.