LAKSEOPPDRETT: Blir det gitt klarsignal til lakseoppdrett ved Bastøy? Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB/Scanpix.

Laksemerder på innsiden av Bastøy?

Lakseoppdrett kan bli en realitet også i Indre Oslofjord. Kystverket har sagt ja til fiskeoppdrett innenfor fangeøya Bastøy utenfor Horten.

Publisert Sist oppdatert

Mens langtidsfanger holdes i forvaring på Bastøy utenfor Horten, kan laks holdes i merder i fjorden rett på innsiden. Kystverket har sagt ja til et prosjekt initiert av den lokale skipper Mads Bækkelund og hans allierte i Fjord Visjon Lax. Nå er det opp til Fiskeridirektoratet å gi sitt endelige ja.

Lokal skepsis

Skipperen sider til nettstedet Vestviken 24 at «vi må sørge for at folket er godt nok opplyst. Horten har en teknologisk kultur, som også passer til fiskeoppdrett». Han referer til den skepsis som er kommet i lokalpressen om forslaget sitt.

-Det er kommentert i et leserinnlegg at fosforen i avfallet til fisken ville skape forurensing. Sånn sett skulle det jo ikke vært noe fisk i sjøen da, spøker Bækkelund til nettstedet. Han er imidlertid tydelig på at avfallet til fisken ikke kommer til å spre seg ut i havet, men bli liggende på bunnen av merdene.

Ny attraksjon?

– Avfallet vil bli hentet ut av merdene, fraktet til land og sitt eget mikro-biogassanlegg som raffinerer avfallet til drivstoff, forklarer han.

– Og mat til fisken er ikke noe problem i dette området. Det er mye østers i sjøen, sier han og klarer samtidig heller ikke å forstå motstanden mot oppdrett.

-Det er enorme økonomiske mulighetene og profitten vil bli liggende i lokalområdet, sier han.

Blir det noe av ideen, må båtfolket velge seg en trasé enda nærmere fastlandet. På den annen side ligger det jo an til en ny og litt uvanlig attraksjon også i Oslofjord.