utgave nr 7 1999

Masse smånyheter

Publisert Sist oppdatert

Holder Bruce’n på plass

Denne ankerholderen til pushpiten er spesialkonstruert for alle ankere av ”Bruce”-typen. Den er produsert i rustfritt stål og monteres med et håndgrep. En regulerbar skrue gjør at holderen kan tilpasses alle ankere av denne typen. Pris kr. 590.
Opplysninger: Maritim i Arendal. Tlf.: 37 02 36 66. Fax: 37 02 43 65.

Vanntette brytere

Carlingswitch heter en omfattende serie brytere laget i garantert vanntette materialer. Av typen av og på, totrinns og en fjærbelaset versjon. Hver bryter består av bryter, betjeningstast og monteringsramme. Etter hva man måtte ha av el-funksjoner ombord, kan bryterpanalet bygges opp med symboler som f.eks vinduspusser, trykkvann, ventilasjonsvifte, lensepumpe, lanterner, horn, trimplan, ekkolodd osv osv.
Serien egner seg utendørs i alle typer båter, spesielt for skjærgårdsjeeper, flybridgebåter og andre båttyper der bryterne kontinuerlig er utsatt for fukt. Bryterne er enkle å montere og leveres med et lite verktøy til bruk ved demontering.
Opplysninger: Maritim i Arendal. Tlf.: 37 02 36 66. Fax: 37 022 43 65.

Rent vann fra ren tank

Certisil heter en produktserie som først og fremst rengjør ferskvannstanken og som gjør drikkevannet sunnere og bedre. Båteiere flest skal være glad for at de ikke alltid vet hva som samler seg av ”tang og tare”, alger og bakterier i denne tanken. De som har prøvd å vaske vanntanken innvendig med zalo e.l. har også fått erfare såpebobler i drikkevannet lenge etterpå. Guffent!
Det finnes spesialmidler til dette viktige renholdet. Certisil tankrens er flytende og kan brukes to ganger i året. Etter nøye dosering helles middelet på tanken og man fyller opp med vann samtidig som alle kraner og ventiler er åpne. Dette skal virke i åtte timer før man tømmer tanken gjennom tappestedene og etterspyler. Tankfrisk er et pulver med sitronsyre og sølvioner som brukes til rengjøring av drikkevannssystemet for å fjerne vond smak, lukt og kalk. Certisil argento er et flytende klorfritt middel som skal inaktivere bakterier og virke i seks måneder. Combina har klor og sølvioner som skal desinfirere drikkevannet på minutter uten smaksendring, sier importøren.
Ingen av disse produktene inneholder skadelige stoffer for mennesker eller dyr, selv om de dreper bakterier og uønskede mikrober.
Opplysninger: Maritim i Arendal. Tlf.: 37 02 36 66. Fax: 37 02 43 65.

"Fartøyvernbibel"

Riksantikvaren har utgitt en bok om innføring i fartøyvern. Etter en gjennomgang, er det fort gjort å fastslå at denne boken er uunnværlig for alle som er interessert, eller som driver aktivt med bevaring av våre flytende kulturminner. Ifølge en pressemelding har Norge i dag 164 fartøyer med status som bevaringsverdige. I tillegg ligger det et ukjent antall båter med historisk verdi langs kaier, dokker og private brygger.
Håndboken er et resultat av flere års arbeid. Med sine vel 300 sider spenner den over et bredt spekter. Boken gir blant annet en innføring i verneprinsipper, materialvalg, historiske epoker og Riksantikvarens rolle i vernearbeidet.
-Håpet er at fartøyvernere over hele landet kan spares for ergrelser og bortkastede ressurser hvis de får anledning til å lære av hverandre. Vi har derfor sett det som en viktig oppgave å samle inn, redigere og utgi noe av den kunnskap som finnes i det norske fartøyvernmiljøet, sier riksantikvar Nils Marstein.
Boken kan du få kjøpt via Hardanger Fartøyvernsenter, tlf.: 56 55 22 77 (da går fortjenesten av salget direkte til fartøyvernarbeidet), eller du kan bestille den fra Riksantikvarens bibliotek i Oslo på telefon 22 94 05 40.

Sprek Goldfish

Pål Sollie fra Drøbak lanserte sin nye 32 foter under Sørlandets Båtmesse i Arendal i pinsen. Så langt Sollies største. Han er kjent som perfeksjonist, noe denne båten er et nytt bevis på. Med det største motoralternativet, to Mercruisers med tilsammen 830 hk, snakker vi her om en topp hastighet rundt 65 knop!
At Goldfish 32 Sportscruiser var utstillingens sprekeste og vakreste, var det liten tvil om. Sollie skaper utrolig elegante skrog og alle detaljer er elegante og gjennomtenkte. Ombord her finnes ikke noe som er ”nest best”. Prislappen er høy, men for de som ønsker en hurtiggående, sjøsterk og skreddersydd superbåt for to på tur, er dette et spennende alternativ. Det er sitteplass til fem personer og soveplass til to, toalett, dusj og bysse ute.

DATA:


Produsent: Goldfish Sportsboat i Drøbak. Tlf.: 64 93 17 93.

Lengde9,85 m
Bredde2,70 m
V-bunn24°
Vekt3300-3600 kg
Drivstoff700 liter
Ferskvann140 liter

Nye italienere

Arendalsfirmaet Nor Trading Boatcenter stilte ut italienske skjærgårdsjeeper fra 16 til 23 fot under båtutstillingen i Arendal. Båtene som kommer fra tre forskjellige produsenter i Italia, er helt nye på det norske marked. Den største har overnattingsmuligheter for to personer, innenbordsmotor, bysse og toalett. Antall modeller totalt er 17 innenfor denne størrelsen.

Praktisk pøs

Jarbøtta ble lansert på Sjølyst i vår og har allerede gjort seg kraftig bemerket ombord i båter og rundt i havnene. Fordi den er lett og elastisk, romslig og solid. Den er laget av resirkulert plast og kan enkelt stues vekk på liten plass. Den finnes i sort i tre forskjellige størrelser.

12 volts kaffe

Og snart er kaffet klar, synger danskene og minner oss om den gang da kokekaffen var alene på markedet. Da det fantes hverken pulverkaffe eller traktemalt type. Den gangen kjøpmannen hadde kvern og du kunne få spesialmaling på kaffen, men det var kokmalt og kaffelars man brukte mest i norsk husholdning. Lenge brukte vi kaffelars og kokekaffe ombord, til tross for at vi maskintraktet kaffe hjemme. Men man blir etter hvert lei av å ”lunke” på garvesyren, tygge grut og rengjøre kjelen til stadighet. Det er sunnere, renere og mer økonomisk med pulver eller traktekaffe.
Kaffetrakter for 12 volt finnes i to størrelser fra Waeco. For fem og ti kopper. Begge modeller leveres med konsoll og kan skrus fast der du har plass horisontalt eller vertikalt ombord. Den minste trakteren anbefales fordi den er raskest. Så får man heller trakte i flere omganger etter behov...
Prisen for den lille er kr. 445.
Opplysninger: Stein Iversen A/S i Sandefjord. Tlf.: 33 42 84 50. Fax: 33 42 84 59.

Smart stativ

Selv om det heldigvis ikke akkurat er tid for å planlegge vinteropplaget nå, kommer dagen det skal gjøres om ikke så alt for lenge. MariTech presenningstativ baseres på en meget enkel og smart konstruksjon. Et todelt glassfiberforsterket plastrør festes for-og akterut og blir liggende som en bue over båten. Doble S-kroker festes i pulpit, pushpit og pullere som festes i røret. I presenningen er det en lomme som tres inn på røret.
Komplett pakke består av to delt glassfiberrør, presenning, to plastbelagte S-kroker og 80 meter surretau. Stativet leveres i tre størrelser.
Opplysninger: Maritim i Arendal. Tlf.: 37 02 36 66. Fax: 37 02 43 65.

Microbølgene topper seg

Microbølgeovn til båt har vi sett på kontinentet og i USA i mange år, hvor denne type ovn rett og slett erstatter vanlig komfyr. På det norske markedet har interessen for microbølgene vært av styrke laber bris på båtsiden. Nå virker det som om det blåser litt opp til liten kuling kanskje?
I føge den norske importøren av Mobitherm, Stein Iversen i Sandefjord sier han at det nå ikke lenger baree er norske trailersjåfører som kjører på Russland som er ivcrige kunder. Eiere av større motorbåter vil ha moicro, i tillegg til den vanlige kommfyren. Slik vi har det hjemme!

Mystisk myggmiddel

Det er når vi kaster klærne i deilig og spesielt fuktig sommervarme at myggen skjerper appetitten. Det dukker stadig opp myggmidler og årets variant heter Mygg A. En myggmelk som skal forville myggens sensorer og kamuflere og forvrenge målbilde slik at den ikke oppdager offeret. Det sies at middelet er ufarlig både for mygg og mennesker, men en eller annen dopingeffekt må det ha når man klarer å gjøre seg usynlig for myggen. Den skal da hverken kunne se eller lukte menneskeblod!
Mygg A sies å lukte godt og 50 ml rollonflasken selges både på apotek og i daglivarehandelen. Pris kr. 79.

Rask bobåt

Nordkapp Boats ligger ikke på latsiden når det gjelder utvikling. Nå vil de også inn og konkurrere på det eksklusive markedet for hurtiggående sportscruisere. 28 - foteren på bildet er planlagt lansert på høstens flytende båtmesse. "Vitesse 800" har ifølge en pressemelding fra produsenten, meget romslig uteplass med bysse og stor sittegruppe. Lugaren under dekk har soveplass til tre og separat toalettrom. Båten er ført i pennen av Espen Thorup, er 8,30 m. lang, 2,70 m. bred og skal kunne gjøre 50 knop i toppfart.
Opplysninger.: Nordkapp Boats A/S, tlf.: 69 33 99 87.

Herdet porselen

Arcopal er herdet porselen som gjør glass, kopper og pletter tre ganger så sterkt som vanlig porselen både mot slag og riper, påstår produsenten. Vi hev både glass og kopper på kontordørken i redaksjonen og mislyktes med knusetesten. Alt var like helt. Serviset virker tiltalende og glassene egner seg både til juice, vin og avecen. I serviset inngår glass, middagstallerken, suppetallerken, dessertbolle, kaffekopp med skål og kaffekrus. Skøytemotivet er klassisk og passer vel like godt ombord i seil som i motorbåter?
Priseksempel. Glasss: kr. 40 og kaffekruset kr. 39. Kjøper man pakker, blir stykkprisen rimeligere.
Opplysninger: Maritim i Arendal. Tlf.: 37 02 36 66. Fax: 37 02 43 65.

Tiltalende fra Selby

Som nevnt i vår marsutgave, har bergensbedriften Selby Boats nylig lansert en videreføring av Selby 27 som firmaet har bygget mange av gjennom 20 år. En båt som har vært solgt i halvfabrikat. Selby 880 Seafighter heter den nye båten som vi så første gang under Sørlandets Båtmesse i Arendal.
Innredningen er basert på en tradisjonel løsning med bysse til babord, toalettrom til styrbord og en stor u-sofa som kan gjøres om til soveplasser. Akterlugaren under førerplassen er overraskende romslig og Selby Boats har vært flinke i material-og fargevalg under dekk. De har skapt en koselig båt med mye bokomfort og et solid inntrykk. Meningen er nå å satse på ferdigproduksjon.

Bad i en Zodiac


Vi kjenner Zodiac som en ledende produsent av oppblåsbare gummibåter og redningsflåter. Den franske fabrikken som nå eier blant annet Bombard og Avon, har også andre produktgrupper som tilhører det våte element, men som kanskje er noe på siden av det båtfolk er opptatt av fordi her er vannet samlet inni "båten" isteden for utenfor.
At Zodiac også lager en rekke badebassenger, var nytt for oss. Nå er det en ny importør av disse bassengene, en tidligere ansatt hos Zodiac båtimportøren Aqua-Teknikk. Zodiac Basseng Norge AS heter firmaet som selger bassenger i mange forskjellig størrelser til priser opp til 70.000 kroner. Bassengene er laget etter samme pongtongmønster som gummibåtene, der pongtongene enten kan fylles med luft eller vann, eller en blanding av dem. Bassengene selges med komplett renseanlegg.
Ytterligere opplysninger: Zodiac Basseng Norge AS. Tlf: 33 05 39 49.