Finnmaster, Askeladden, Buster, AMT, Capelli og Yamarin tilbyr alle såkalte styrhusbåter med overnattingsplass. Båttypen har blitt svært populær de siste årene.

Styrhusboom i Norden

Styrhusbåter med lengde på mellom 6 og 8 (20-26 fot) meter virker å være det store satsningsområdet for både nordiske båtbyggere og importører. Her er litt av nyhetsutvalget for 2013.

Publisert Sist oppdatert

Se store bilder av alle båtene nederst i artikkelen.

Såkalte styrhusbåter med påhenger, en liten lugar, toalett og stort akterdekk blir tilsynelatende stadig vanligere. Båttypens fortrinn er den store takhøyden i styrhuset kombinert med praktisk akterdekk. Styrhusbåtene har også brede passasjer (dollbord) frem til fordekket, og er således enkle å bevege seg rundt i. Mange foretrekker også fast tak fremfor å kneppe trange kalesjer. Det er vanskelig å si hvem som var først ute med konseptet, men trolig var det franskmennene som startet trenden. Det som imidlertid er sikkert er at det i løpet av 2012 og 2013 har kommet, og vil komme, mange nye modeller i dette segmentet.

NYHET: P77 fra Askeladden skal vises under Sjøen for alle på Telenor Arena.

Askeladden P77

Sist tilskudd er Askeladden med sin P77 Weekend, som er en større utgave av P66 weekend. Med 145 dieselhester klarer båten 25 knop, noe som er tilstrekkelig for mange båtbrukere. Med sluregir som tilvalg kan man også finne fin dorgefart, dersom fiske er et viktig bruksområde. Denne båten er en av nyhetene under Sjøen for alle som starter onsdag 13.mars.

Konkurrentene:

Arronet 25 cxip

Svenske Arronet satser friskt i Norge med ny importør. Den nye Arronet 25 cxip er en typisk pendlerbåt som vil konkurrere med blant andre Buster Cabin og Yamarin 60 Cabin. Båten utrustes med Volvo-motorer fra 170 til 220 hk. Med Volvo Penta D3 220 vil prisen havne på rundt èn million kroner, i følge den norske importøren.

Capelli Dino 750

Capelli Dino 750 er siste tilskudd fra Capelli. Norditalienerne har laget en designsprek tøffing med fartspotensiale opp til 40 knop. Båten er med sin lengde på 7,8 meter (25 fot) blant de største av disse sammenlignbare nyhetene. Større konkurrenter som Targa 27 GT og Merry Fisher 855 Marlin vil koste adskillig mer.


Finnmaster Pilot 7.0. FOTO: Dyrkorn Fritid

Dino 750 har mange likhetstrekk med finske Finnmaster Pilot 7.0, en seks komma seks meter lang farkost med negativt vinklet frontrute. Båtens styrhus har sitteplass for fire personer, og køyeplass for to. I tillegg er det blitt plass til kjøleskap, minibysse med vann, samt et sjøvannstoalett. I Norge importeres Finnmaster av Yamaha motor Scandinavia, og aktuelle motorvalg er fra 90 til 150 hk.

AMT 215 PH

AMT 215 PH bygger på det velkjørende 200-skroget kjent fra  200 DC, BR og C-modellene. Det planenede skroget kombinert med et helt nytt og spennende overbygg burde gjøre denne båten attraktiv for norske kunder. I likhet med Finnmaster-modellen har også denne soveplass for to personer under fordekket. Også denne skal utstyres med motor fra 90 til 150 hk. I Norge får AMT Honda-motorer gjennom importøren Kellox.

BUSTER XL Cabin i ny versjon.

Buster XL Cabin kommer i ny versjon i 2013. Motorbrønnen er borte, og i stedet har skroget blitt forlenget (30 cm) med en brakett som fungerer som motorfeste. Båten måler 6,92 meter, og vil være et lukket alternativ for deg som ikke har behov for overnattingplass. Det er fullt mulig å overnatte i båten, men ikke i forpiggen som på de overnevnte modellene. De tre finnen Buster, Yamarin og Finnmaster importeres alle av Yamaha Motor Scandinavia, og får dermed Yamaha-motorer. Buster Cabin utstyres med motor fra 115 til 175 hk.

YAMARIN 60 Cabin klarer i overkant av 30 knop med 100 hk

I oktober meldte Yamarin seg på i kampen om kundene som er på jakt etter en lukket båt som kan brukes året rundt.  60 Cabin er den minste av de nye styrhusbåtene for 2013-sesongen, men likevel skal det være mulig å overnatte ei natt eller to, ved å legge seg på tvers av styrhusets lengde, bak stolene. I likhet med flere av de andre båtene er det motoreffekt fra 90 til 150 hk som er ideelt for båten. Yamha har ingen 90-hester, så F100, F115 eller F150 vil bli de tre alternativene på 20-foterens hekk.

ASKELADDEN P66 Weekend har overnattingsplass for fire personer.

Vi må også ta med et norskt alternativ i denne klassen, til tross for at båten ikke lenger er noen nyhet. For Askeladden har hatt et bra tak på dette stadig mer konkurranseutsatte markedet. Askeladdens P66 (test) ble en suksess for vestlandsverftet. Pilothouse-båten fikk også en mer familievennlig oppfølger ved navn P66 Weekend (video). Denne har, til tross for sin beskjedne lengde på 22 fot, overnattingplass for fire personer. Også weekend-modellen er beregnet på motorer fra 115 til 150 hk. Les test av P66 Weekend her.

Det skulle med andre ord være mye å velge i for deg som vurderer en båt der kulde og vind ikke er noe hinder for å dra ut for å hente hjem juletorsken. Vi anbefaler varmeapparat i alle slike styrhusbåter. Da blir turen en god fornøyelse, sommer som vinter. 

ARRONET 25 cxip vil koste fra rundt èn million kroner med Volvo Penta D3 med 220 hk.
SPREK NYHET: Den nye Dino 750 fra Capelli er kalt opp etter Dino Capelli, selve gudfaren i konsernet.
Yamarin Cross 60 Cabin er første stYamarin Cross 60 Cabin er første styrhusbåt fra det populære merket.
Finnmaster 7.0 Cabin
AMT 215 Pilothouse
Slik blir 2013-versjonen av Buster XXL Cabin. Forlengelsen av skroget skal gi bedre sjøegenskaper, og ikke bedre utseende. FOTO: Produsent