utgave nr 1 1999

Test: Magellan Color TRAK

Publisert Sist oppdatert

Test: Magellan Color TRAK


Allsidig

Color TRAK er robust, vanntett og velegnet for bruk både på sjø og land. Den er ikke er av de aller minste og letteste GPSene, men ligger godt i hånden og har gummidrakt.


Tekst: Olav Momyr
Foto: Curt I Hjertsted

Knappene er litt for små og myke for vottebetjening og kunne ha byttet plass med displayet for enklere enhåndsbetjening. Den utvendige antennen er tilkoblet med en spesialkontakt.
Et sett på 4 AA alkaliske batterier, som er lette å skifte, varer ca. 30 timer. GPSen kan klare seg på 2 batterier i nødsfall, men uten batterier mister den informasjon om tid og posisjon i løpet av en halv time, slik at oppstarten tar lenger tid. Alle data, opptil 500 kurspunkter og 20 ruter med inntil 20 kursendringer er sikret for 10 år med et innebygget backup batteri. Den informative bruksanvisningen på svensk mangler dessverre et stikkordregister, men har en ordliste med forklaringer på faguttrykk. Alt som vises i GPSen er på engelsk og "æøå" finnes ikke.

Nøyaktig

Hvis man er på sjøen eller et sted med kjent høyde, eller der man ikke er interessert i å få vite høyde over havet, kan man sette Color TRAK i todimensjonal stilling og dermed få en bedre nøyaktighet. Den største nyheten, som er udokumentert, er at Color TRAK har et innebygget barometer som ser ut til å virke som en slags DGPS (differensiell GPS) for vertikale bevegelser. Dette merkes best under vanskelige forhold, slik som fotturer i skogen. I tillegg har Color TRAK en rask og følsom 12 kanalers mottakerdel. Er man i ro, går GPSen automatisk over til en gjennomsnittsberegning av posisjonen.

Displayet en skuffelse

Color TRAK har et 3-farget display, blå, rød og grønn. Etter vår oppfatning oppveier ikke fordelene med farger mangelen på kontraster. Kurspunktene har 20 forskjellige fargesymboler for visning i plottervinduet. Bakgrunnsbelysningen av display og knapper er regulerbar i to trinn.

Mange funksjoner

Etter hvert som man lærer Color TRAK å kjenne, blir den enkel å finne fram i. De forskjellige visningsvinduene kan tilpasses eller skjules etter ønske. Noen vinduer kan vise store tall som er lette å lese når sjøen er grov. Sol og måne er ofte nyttige å bruke, og Color TRAK viser retningen til disse i tillegg til kurspunktet man styrer mot på en kompassrose. Alarmer som høres og sees finnes det bra med.
For jakt og fiske-interesserte tilbys en ny og spennende funksjon. Color TRAK foreslår hvilke tider på døgnet som er best egnet. En ny funksjon, "kursprojeksjon", viser en linje fra der man er til det punkt man havner hvis man fortsetter med uforandret kurs og fart i 1, 2, 5 eller 10 minutter. Det innebygde termometeret kan lettvint avleses og kalibreres om ønskelig. To koordinatsystemer kan håndteres samtidig og militært rutenett kan brukes.

Data ut og inn

Color TRAK sender NMEA 0183 V1.5 eller V2.1 gjennom en datakabel som også kan gi strøm til GPSen, fra 9 Volt-35 Volt. Skal man koble GPSen til en PC som kjører et plotterprogram, må man først forsikre seg om at de kan snakke sammen. Foreløpig går det stort sett dårlig, da Color TRAK snakker en egen dialekt som skiller seg fra andre modeller. Dette gjelder opp- og nedlasting av kurspunkter, ruter og lignende.
GPSen ble levert med software-versjon 2.01. Vi fikk versjon 2.03 på diskett, og oppgraderte den uten problemer. I USA selges Color TRAK med versjon 2.04. Forandringene sies å være små. Color TRAK har en veiledende utsalgspris på 4.580 kroner, noe vi synes er i dyreste laget. Men dette var likevel et hyggelig bekjentskap, faktisk en av de mest avanserte GPSene vi har sett.

Importør i Norge er Semitronic AS, tlf: 22 16 17 10