utgave nr 5 1998

Test: Garmin 48

Publisert Sist oppdatert

Test: Garmin 48


Lomme-GPS for sjøfarere

Av Olav Momyr

Garmin 48 har nytt innhold, men er utseendemessig lik Garmin 45. Liten og lett, men proppfull av avanserte funksjoner.


Garmin 48 er helt lik gamle gode Garmin 45 utenpå. Innholdet derimot er nytt og det ligner mye på Garmin 12XL. Den har en 12 kanalers parallell mottaker som har vist seg velet til bruk også på land under vanskelige forhold. Antennen er festet til GPSen med en BNC kontakt. Strømforbruket er redusert betydelig i forhold til tidligere modeller og gir et sett alkaliske batterier ca. 20 timers levetid.

Enkel og fleksibel i bruk

Displayet er ryddig og tydelig og har regulerbar bakgrunnsbelysning i tre trinn. Enkelte av visningsfeltene kan man selv konfigurere med f.eks. fart, gjennomsnittsfart, toppfart, tid på etappe, trippteller, totaldistanse og høyde over havet. Det finnes et utvalg av symboler man kan bruke i forbindelse med veimerker. Alarmer med pipesignal som påminnelse er nødvendig ombord i båt hvor man har mye å følge med på. Seiler du en rute med kroket kurs og stor fart, blir du påminnet om krapp sving forut. Filter for fartsvisning kan nå også stilles manuelt og det kan i enkelte situasjoner gi større nøyaktighet.

Europeisk database

Det virkelig nye er at Garmin 48 inneholder en database med de viktigste fyrlykter, staker og sjømerker i Europa. Jernstaker er ikke med, men staker som viser farleden er der. Også byer og tettsteder på land er merket og jeg fant fort Nittedal og Hakadal i listen. Oslo er plassert på Stortorvet og det virker fornuftig. Det eneste minuset for Garmin 48 i båt må være at den er såvidt liten, men det er jo et pluss når den skal brukes til fots.
Importør: Belanor AS, 1505 Moss, tlf. 69 26 90 44 og utsalgspris er vanligvis kr 3936.-