MINDRE: Simy MY-AIS er billigere og mindre enn konkurrentene på markedet i følge produsent.

Mindre og billigere AIS-SART

Faller du over bord, så gjelder det å bli plukket opp raskt. Nå kommer det ett billigere alternativ.

Publisert Sist oppdatert
LETT: Simy MY-AIS veier bare 95 gram.

Stadig flere båter har AIS-utstyr om mord. Dette er utviklet for å se andre båter, men systemet kan også brukes for søk og redning.  En AIS-SART er en liten AIS-sender som vanligvis monteres på redningsvesten. Denne blir aktivert når personen er i vannet, og båter med AIS-motakerutstyr vil få ett mann-over-bord signal på sin plotter. MOB signaler forteller at det er en akutt situasjon, og viser posisjonen til vedkommende.

Vi hadde en større artikkel om AIS i 2017, les: AIS gir deg økt sikkerhet

Systemet fungerer raskt og nøyaktig, men personen i vannet er avhengig av at det er båter i nær rekkevidde med AIS-mottaker, og at disse personene gjenkjenner ett slikt signal, og reagerer. Ulempen er at rekkevidden er begrenset, 5-10 nm avhengig av bølgehøyde. 

Les vår sak om personlig sikkehetsutstyr her

Mindre og billigere

AIS-SART er ett nytt produkt, vi skrev om systemet for første gang i 2009, ett år før det ble tatt i bruk. Siden den gang har utstyret krympet, både i pris og størrelse. Da var det snakk om en større enhet til å ta med seg i redningsflåten. 

Nå lanserer franske Syrlinks ett slikt produkt som skal både være mindre og billigere enn konkurrentenes. Simy MY-AIS er bare 11x4x2 cm og veier 95 gram. Det gjør det egnet til å bli pakket inn i en oppblåsbar redningsvest. Batteriet skal vare i syv år.

Simy MY-AIS vil koste rundt 200 euro i salg. Vi fant ingen slike produkter til under 3000 kroner i Norge. For å ivareta sikkerheten best mulig, bør alle om bord ha en slik. 

Det finnes også produkter som kombinerer ASI SART med PLB, les mer om det her

 

MOB: AIS SART aktiverer ett man-over-bord signal på båtens plotter for dem som har AIS mottaker.