Mysteriet «Big Beaver»

TO STEDER SAMTIDIG: "Big Beaver", som onsdag ble filmet i Søgne, ble observert i Farsund i går og i dag. Ifølge AIS-data befinner samme båt seg i Cannes i Frankrike.

Nå har den dukket opp her (men AIS´n sier at den er i Cannes…)

Den drøyt 25-meter lange yachten «Big Beaver», som onsdag ble filmet i høy hastighet gjennom et trangt sund i Søgne, lå i går kveld og i formiddag i Farsund. Samtidig seilte båten, ifølge AIS-data fra MarineTraffic, fra Nice til Saint Tropez.

– Båten ligger i Farsund, kunne en Båtmagasinet-tipser opplyse om ved 23-tiden i går kveld.

– Den la til kai ved Amfi Farsund klokka 15.15, opplyser Båtmagasinets kilde.

Bildene viser at båten ligger fortøyd til kai med gardinene trukket for.

IKKE BEKREFTET: Båtmagasinet har vært i kontakt med havnemyndighetene i Cannes om hvilken "Big Beaver" som befinner seg i Port Pierre Canto, foreløpig uten resultat.

I Frankrike og Farsund

SAINT TROPEZ: Samtidig som båten lå i Farsund-skjærgården, befant den seg også i Frankrike, ifølge AIS-signalene.

Samtidig som Båtmagasinet mottok tipset i torsdag kveld, viste AIS-tjenesten for første gang på cirka 20 timer at båten «Big Beaver» med kallesignal ZGQM3 var på vei fra Nice til Saint Tropez i Frankrike, mens den fysiske båten lå fortøyd til kai i Farsund. I skrivende stund, fredag ettermiddag, er «Big Beaver» ifølge MarineTraffic fortøyd i Cannes.

Det har ikke lykkes Båtmagasinet å komme i kontakt med båtens eier eller skipperen ombord. Vi har også vært i kontakt med Port Pierre Canto i Cannes hvor «Big Beaver» ifølge MarineTraffic ligger, samt havnemyndighetene i Cannes, foreløpig uten å få bekreftet hvilken båt med samme navn som ligger der.

Samtidig som «Big Beaver» ifølge MarineTraffic forlot Saint Tropez tidlig i formiddag, kunne Båtmagasinets kilde opplyse at den gikk fra Farsund med kurs mot Åpta, nord for Farsund.

Manglende oppdatering av MMSI-nummer og fartøynavn både ombord ved eksempelvis eierskifte, og hos tjenesten MarineTraffic, kan ifølge Kystverket lett føre til forvirring.

FARSUND: Foreløpig har ikke Båtmagasinet lykkes i å få klarhet i årsaken til at "Big Beaver" sender ut AIS-data fra Frankrike samtidig som den befinner seg i Norge.

– Ikke noe sannhetsvitne

– Jeg kan ikke si så mye om hvor båten er siden vi ikke kan levere ut opplysninger om fritidsbåter under 45 meter og fiskebåter under 15 meter. Men på generelt grunnlag kan jeg si at MarineTraffic ikke er noe sannhetsvitne, og det kan være mange grunner til at båten dukker opp i Saint Tropez på MarineTraffic, sier Harald Åsheim i Kystverket, og peker på at manglende oppdatering av MMSI-nummer og fartøynavn hos MarineTraffic kan være blant årsakene.

SE VIDEO FRA HENDELSEN HER: