Inneholder kjøpslenke

PROPELLEN er viktig for båtens fremdrift. Slik sjekker deu at den er i god stand.
PROPELLEN er viktig for båtens fremdrift. Slik sjekker deu at den er i god stand.

Torskens sjekketips for vårpussen - Propell

Propellen er avgjørende for båtens fremdrift, og det er viktig å sikre at den er i god stand før den første turen på vannet.

Publisert Sist oppdatert

Valg av riktig propell er viktig for å sikre god drivstofføkonomi og minst mulig slitasje på motor og gir. En propell som er for stor vil gi lavt turtall og lavere toppfart. Om propellen er for liten vil dette gi høyere turtall enn det motoren er beregnet for.

Propeller til påhengsmotorer lages hovedsakelig i aluminium og rustfritt stål. Aluminium er billigst, men fungerer absolutt godt nok for motorer under 100 Hk. Stålpropellere har generelt bedre ytelse fordi de er støpt og får dermed bedre grep i vannet. Disse er også mindre utsatt for korrosjon. 

Før montering, rengjør du propellen grundig for å fjerne eventuelle rester av gammelt smuss eller rur. Inspiser aksel og mutter for slitasje eller skader. Etter rengjøring og inspeksjon, monteres propellen tilbake på akselen. Torsken smører først feste med fett for at den skal være lettere å ta av ved neste service. Så er det viktig å huske alle delene i riktig rekkefølge. Først metallskiva riktig vei innerst, propell, plastskive og mutter ytterst. Stram mutteren til etter produsentens spesifikasjoner og sikre den med låsesplinten.

Propeller finner du her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.