utgave nr 11 2

Leserbrev

Publisert Sist oppdatert

Hvor er dette?

Riktig svar i septemberutgaven var Molde og vinnere er:

Per Gunnar Solheim,
6017 Ålesund

Svein Erik Sunde,
5178 Loddefjord

Lasse Kroknes,
6460 Eidsvåg i Romsdal

BÅTRATTET

Siste sjanse!

Båtmagasinet startet i marsutgaven en konkurranse som skal vare til og med dette nummeret. Bli med på jakten etter BÅTRATTET i hvert nummer, skrev vi, og responsen har vært gigantisk! Svarene har kommet strømmende via post, mail og fax. Bli med denne gangen også. Nå har du siste sjansen til å vinne, enten et lekkert tyskprodusert sportsur, et Bruno Banani fra Rastad med mange morsomme effekter, eller en tur for to til London Boatshow i januar neste år.
Konkurransen går ut på å finne et båtratt vi har gjemt bort et eller annet sted i bladet. Ser du nøye nok etter og finleser, finner du det på en eller annen side. Forrige gang – i oktober – sto det nederst på side 29. Du ser det her, men du vil ikke finne det i denne størrelsen. Vi har forminsket det til omtrent ti millimeter i diameter.
Finner du det og sender oss en fax (66 77 40 61), et kort eller en mail til turid.kristensen@afj.no om hvilken side det er på, er du med i trekningen av sportsuret. I desember presenterer vi vinneren av uret og den heldige vinner av turen til London. Nå gjelder det å ta på seg brillene og lete etter båtrattet.
Fristen er 20. november. Vinner av båtrattjakten i oktoberutgaven ble Jostein Jektnes i Haugesund. Han får tilsendt en flott automatisk oppblåsbar vest fra Seatronic. Vi gratulerer!
RED.

Riviera?


Jeg er en aktiv leser av Båtmagasinet, jeg har abonnert i flere år på bladet. Synes dere serverer et meget bra blad, til tider kan det være litt mye reklame kanskje. Jeg har akkurat solgt min Nidelv 26 og vurderer nå å kjøpe en Riviera 925, men jeg savner en test av denne båten. Siden dere stadig har nye tester, hadde det vært kjempefint om dere kunne ta med Riviera 925 også. Det er ønskelig om testen tok for seg modeller nyere enn 1995, det ble nemlig gjort en forandring på fly bridgen rundt dette årstallet (den ble forlenget noe).
Vet ikke om dere får til dette, men det er som sagt et stort ønske. Jeg synes båten til Trond Huseklepp er en meget fin båt.

           Rune Hansen
           1827 HOBØL

SVAR: Båtmagasinet testet Riviera 925 for vel ti år siden. I september 1990. Men pussig nok har vi testet den på nytt og presenterer testen på side 54 i dette nummeret. Ønsker oppfylles i blant. Det er jo mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder....
RED.

Abelvær Båtlag

Viser til fylkesoversikten i Kystnorge Rundt. Oppslaget for Nærøy mangler informasjon om Abelvær Båtlag. Denne havna ble åpnet i fjor høst, den ligger midt i skipsleia for småbåter og har en utmerket gjestehavn. Abelvær båtlag har egen hjemmeside og ikke langt fra havna ligger kommunens flotteste badestrand. Besøkende sist sommer savnet informasjon om denne havna, og utenlandske gjester fra England, Frankrike og Nederland ba båtlaget sende informasjon til både norske og utenlandske kystguider. I høst fikk havna dieseltank, og båter som trenger fylling kan kontakte båtlaget. Telefonnr. finnes i havna.
Dette er opplysninger som er til glede for småbåttrafikken langs kysten og må derfor være registrert i Båtmagasinets Kysthåndbok.


Lars August Alstad
Abelvær Båtlag

Frostskader og forsikring?

Jeg tok opp dette spørsmålet for en tid tilbake og har nå fått en presisering av vilkårene fra mitt forsikringsselskap, Storebrand. De sier at det er helt klart at alle skader som skyldes frost og is ikke dekkes av forsikringen. Eneste unntak er berøring med is dersom båten ligger i boblehavn. Skulle f.eks. bobleanlegget stoppe og båten synke, dekker ikke forsikringen. Samme dersom strømmen til varmeovner etc. går.
Med tanke på de verdier som ligger på vannet i vinterhalvåret, synes jeg det er rart at det ikke har vært mere snakk om dette. Slik vilkårene er kan man i praksis ikke sikre seg mot tap.
Det bør være et vesentlig poeng når det diskuteres hva slags opplag som er best, på land eller på vannet.

Jo

VIRUS-BÅTENE

Det var hyggelig å se omtalen av de franske Virus-båtene i septemberutgaven av Båtmagasinet. Dessverre fremgår det ikke av artikkelen at båtene også har en forhandler i Norge. Jeg gjør derfor oppmerksom på at Oslo-firmaet Kyrre Trading AS er importør for Norge og Danmark. Vår e-mailadresse er: kyrretrading@inbox.as

             Marianne Lundh

Ikke Fjordbåt-vrak

I oktobernummeret på side 19 hadde dere et bilde av et vrak i fjorden innenfor Ålesund. Her er nok Båtmagasinet blitt feilinformert for det er ikke et Fjordbåt-vrak, men restene etter en motortorpedobåt som gikk i Shetlandstrafikk på 117 fot. MTB 715 ”Flotilje” hadde en eksplosjon i maskinrommet 19. mai 1945 og havarerte. Sjefsskytteren ombord var den velkjente ”Gulosten” Andersen. Det var 30 mann ombord.
Senere var det en skraphandler som kjøpte restene og det er dette bildet viser.
Harald Alvik
Ålesund

ÅRETS BÅTFORENING?


I løpet av året skal vi i Båtmagasinets redaksjon ta stilling til hvem som skal motta den høythengende prisen ”Årets båtforening” for 2000. Vi vil gjerne invitere leserne til å sende inn sine forslag om de vet om en forening som har gjort seg fortjent til denne utmerkelsen. Prisen er en ”ljugekrakk” med inskripsjoner i messing og den høyeste utnevnelsen bladet gir.
Kritieriene for å bli vurdert er at man er en forening som i løpet av året har markert seg på en spesiell måte og som kan inspirere andre båtforeninger med sine tiltak og resultater. Ta kontakt med redaksjonen innen 1. januar hvis du mener du har en aktuell kandidat.
RED.

Småbåteiere se her!

Under behandlingen av diverse reguleringsplaner i Asker kommunestyre forleden, kom det fram under reguleringsplanens ordlyd at:
”Utvendig lagring, herunder båter og campingvogner tillates ikke”
Asker har tradisjon med båtliv. Det er meget begrenset med opplagsplasser på de eksisterende marinaer som for det meste blir prioritert til de mellomstore og største lystbåtene. Det er heller ikke noen billig fornøyelse å leie opplagsplass. Da er det godt å ty til hagen for de mange som har plass der. For de fleste av oss dreier det seg hovedsakelig om små båter under 20 fot. Hvis absolutt alle askerbøringers båter i fremtiden må legges opp på marinaene, ville det langt fra være plass for oss alle. Det skulle være helt unødvendig at den vanlige familie med en liten båt må betale i dyre dommer når det er god plass hjemme i egen hage og i de fleste tilfeller til liten sjenanse for naboer.
Tenk hvordan Nesøya, Landøya, Holmen, Konglungen og Vollen, og resten av landet for den saks skyld, ville se ut om vinteren uten båter i opplag i strandsonen – dette er tross alt en del av miljøet.
I dag blir denne paragrafen automatisk lagt inn i de aller fleste nye reguleringsbestemmelser. Hvis denne politikk fortsetter, vil Asker bli kjemisk rent for vinteropplag av småbåter i villahagene. Bygningsrådet må snarest gripe inn.
Erik Wiik-Hansen
Asker

Ny jusspalte

Båtmagasinet inviterer leserne til å sende inn små, men viktige båtrelaterte juridiske spørsmål. Du kan ha problemer med forsikringsselskapet, båtprodusenten, naboen, marinaeieren osv. som du gjerne vil ha et kvalifisert svar på. Båtmann og jurist Pål Jensen i Brønnøysund har erfaring fra advokatvirksomhet og er for tiden dommerfullmektig. Fra desemberutgaven vil vi i Båtmagasinet ha en fast spalte hvor Pål svarer på spørsmål. Send inn det som ligger deg på hjertet pr. e-post, faks eller brev til redaksjonen og vi videresender det til eksperten.
Båtmagasinet, postboks 253, 1379 Nesbru. Fax 66 77 40 61. e-mail: anne.marit.klokk@afj.no
RED.

Mot en ny vinter

Båtfolk i nord! Husker dere vinteren i fjor? Et halvt år med nedsnødde båter og det meste annet skjult under snø og is. La oss glemme måking og vonde rygger i den perioden og satse på en mild og normal vinter med mye båtbruk og fisketurer!
Kjell Haugnes
Harstad

Brukt utstyr

Eg vil fyrst få takke for eit godt og innhaldsrikt blad med mange gode råd og tips. Men det er ein ting som eg saknar. Er det mulig å få til ein annonseside der du og eg kunne få solgt eller byttet saker og ting som andre har liggande. Her er sikkert mye brukbart utstyr som bare ligger der. I dag da alt er så dyrt var her kanskje pengar spart, spesielt for eldra båteigarar. Det er sikkert mange eldre som ikkje har eller forstår seg på Internett. Dette er eit ynske frå meg og sikkert mange andre.
Rolf Meland
4352 Kleppe
SVAR: For noen år siden hadde vi en slik side som het "Båtlopper". Men blant annet på grunn av vår lange trykkingstid, ble mange av annonsene her uaktuelle når bladet var i handelen. Internett er et meget kraftig medium som også i mange tilfeller gir lynhurtig respons. Båtmagasinet har hatt internettsider siden 1995, og en av de mest populære sidene har vært Bruktbørsen, en gratis annonseplass. Vi forstår at det er noen av våre eldre lesere som har vanskelig for å skjønne - og skaffe seg adgang til - Internett, men i vår teknologiske tidsalder er vi redd for at dette må være et forbigående problem. Vi er sikre på at det er noen i Melands familie eller omgangskrets som kan hjelpe ham og likesinnede til å legge ut annonsene på Internett, og i hvert fall på Båtmagasinets sider er de fortsatt gratis.

                   Red.