80 åring bygde båt og kalte den opp etter kona

Nylig var Erling Gjelsvik (80) endelig ferdig med det nesten to år lange prosjektet sitt. Nå er den 31 fot lange båten, «Alvdis», sjøsatt.

Publisert

- Du kan ikke sette deg ned i en stol selv om du er pensjonist, sa Erling Gjelsvik til Firda ved sjøsettingen av den 31 fot stor motorbåten som broren har tegnet og som har fått det skjeldne mellomnavnet til kona, «Alvdis». Amatørbåtbyggeren har ikke talt antall timer han har brukt på båten som det har tatt nesten to år å bygge og som har gitt ham mange glade stunder.

Kona Herlaug med mellomnavnet «Alvdis» har støttet prosjektet. Hun er glad i å ferdes på sjøen og nå ser ekteparet frem til neste sesong der de planlegger å bruke båten mye.

Et familieprosjekt

31-foteren er tegnet av broren Anton som til daglig er skipskonstruktør. Den er en moderne utgave av Fredhøikrysseren som var pópulære selvbyggerprosjekter fra 1950- og -60 tallet.

Erling selv har stått for byggingen av skroget, der seks centimeter brede bordgangar av furu er limt sammen og skrudd kant i kant utenpå mer enn 30 laminerte spant. Sønnen Erlend har konstruert overbygget.

Har bygget båt tidligere

Erling Gjelsvik var ikke helt uten båtbyggererfaring da han satte igang med dette prosjektet. For 30 år siden bygget han en 21 fots trebåt som stadig er i bruk ved Gjelsvika. Etter hvert meldte imidlertid behovet for større turbåt med bedre plass seg. Da lokalene der han i sin tid hadde drevet rørleggerforretning på Halbrendsøyra ble stående ledige tenkte Erling Gjelsvik «nå eller aldri», og gikk i gang med sitt nye prosjekt.

Det er blitt en bra turbåt det Gjelsvik nå har bygget. God plass både på dekk og i cockpit og med plass til flere benker i styrhuset. Under dekk er det køyer, kokeplass og eget rom med toalett og vask. Iveco-motoren på 320 hester gir den halvplanende trebåten toppfart på godt over 20 knop.

Les mer i Firda

Powered by Labrador CMS