OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14 kajakkpadlere i orkan ved Grønland

Seks turister ble reddet av selfangst-båt. Politiet frykter 14 kajakkpadlere har havnet midt i en orkan, ifølge TV2 nyhetene.

Publisert

Redningsmannskapene på Grønland har travle dager. I tillegg til leteaksjonen etter de tre norske sportsfiskerne ble seks tyske turister hentet opp av en selfangst-båt etter å ha fått problemer ute på havet etter svært kraftig vind ved Scoresbysund-området på den østgrønlandske kysten.

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at nærmere 14 turister har havnet midt i et kraftig uvær, som i perioder skal ha vært ved orkan styrke.

– Det er snakk om flere grupper med kajakkpadlere. De er ikke formelt meldt savnet, men vi frykter at de har fått problemer, sier visepolitimester Morten Nielsen til tv2nyhetene.no tirsdag kveld.

Myndighetene i Scoresbysund har ikke hørt noe fra kajakkpadlerne siden det kraftige uværet tok til. – Vi har ikke fått noen nødmeldinger fra noen av turistene, men vi begynner å bli engstelige for at noe alvorlig kan ha skjedd, sier Nielsen.

Funnet på øy

Ifølge politiken.no skal noen padlere ha blitt funnet på en øy i fjordsystemet bak stedet de la ut fra. Det er uvisst hvilket land de savnede turistene er fra.

– Vi vet at det er kandiere blant de savnede. Det skal være personer fra flere ulike nasjonaliteter, forteller Nielsen.

Forberedt på det verste

Skipet "Ejnar Mikkelsen" er satt inn i søket, men befinner seg ved Tasiilaq, som ligger 500 nautiske mil (925) syd for Scoresbysund.

– I beste fall er turistene kommet tilbake til Scoresbysund uten at noen har oppdaget det. Det nest beste er at de har funnet en øy hvor det er ly. Men vi er forberedt på alle scenarioer, også det verste, sier skipets kaptein Peter Holst-Andersen bt.dk.

Kan ta 36 timer

Mannkapet har fått beskjed om å endre kurs, men det kan ta lang tid før de befinner seg i området der kajakkpadlerne sannsynligvis befinner seg. Ifølge kapteinen kan det ta nærmere 36 timer. – Vi prøver å få tak i helikoptere som kan hjelpe oss i søket, sier Holst-Andersen.

Ved 21-20-tiden har vinden løyet noe Scoresbysund-området. De seks tyske turistene som ble funnet mandag kveld skal etter forholdene ha det bra. De blir fløyet til Island i løpet av onsdagen.

Powered by Labrador CMS