Damejegeren Hjalmar

Jeg aner fred og ingen fare da en usmikjennelig plystrelyd bryter formiddagsstillheten i Holmestrands indre havn. Jeg snur meg, men det er ingen å se, kun en havn med masse båter.

Publisert

Vignette: Hjalmar er en ekte båtpapegøye som gjerne slår av en prat.

Men plystrlingen gir seg ikke. 

Lyden viser seg å komme fra en Saga 315 ved navn «Ekvipasjen», som ligger fortøyd ved brygge 11. Men fortsatt er det ingen å se i båten. Det er tydeligvis noen som har fått det for seg at de skal ha det artig med meg, for plystringen blir bare sterkere etterhvert som jeg nærmer meg Sagaen der lyden kommer fra.

Først når jeg er helt inntil hekken av båten og titter inn i salongen  får jeg øye på den ukjente beundreren.

En stor, grå og rød papegøye legger hodet på skakke og stirrer meg rett inn i ansiktet. Han ser riktig så fornøyd ut der han sitter i det store buret sitt under kalesjen.

– Men, Hjalmar da, plystrer du på damene igjen, sier en stemme nedenfra. En mann stikker hodet opp og unnskylder det pratsomme dyret, som vissnok har for vane å  plystre  etter damene.

Båtpapegøye

Syv år gamle Hjalmar er en jacko-papegøye som er med sine eiere på samtlige båtrurer av mer enn to dagers varighet. Men hjemmehavnen er her i Holmestrand, hvor matfar har sin Saga 315.

Det fjærkledde mannskaet både lar seg sjarmere og sjarmerer kvinner i alle aldre.

Han kan si « Skip Ohoj»   og en del andre setninger, og slår gjeren av en prat med folk.

Velvalgte ord

Eieren forteller om en historie han husker ekstra godt:

– En gang kom det en liten jente bort til han og satt seg ned ved buret. Jenta var nysgjerrig, men også litt usikker på hva hun skulle si til fuglen. Hjalmar skjønte at det var han som måtte ta initiativet til samtalen, og begynte med «Gratulerer med dagen» av alle ting.

Jenta så overrrasket på fuglen og svarer- «næh,  tusen takk!, jeg blir nemlig syv år i dag! ».

 

Powered by Labrador CMS