Bro Moss–Horten beste alternativ

En gigantisk bro mellom Moss og Horten vil være den beste Oslofjord-forbindelsen i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE:  Bastøyfergen kan i fremtiden bli erstattet av en bro mellom Moss og Horten.

Det er hva en gruppe på nærmere 80 deltagere kom frem til da de i forrige uke avholdt idéverksted med tanke på å finne frem til en best mulig løsning når det gjelder forbindelse mellom Østfold og Vestfold. Gruppen bestod av deltagere fra kommuner, fylkeskommuner, Næringslivets Hovedorganisasjon, Jernbaneverket, Kystverket og næringslivet for øvrig.

Helhetlig løsning

–  Jeg tror en bro vi avlaste mye av trykket vi har mot Oslo, jeg tror også det vil være en god forbindelse mellom vår region og kontinentet slik at vi blir mer sammenknyttet rent samferdselsesmessig, sier Erik Andersen i Vestfold fylkeskommune til NRK P2.

Kostnaden for en bro mellom Moss og Horten ble anslått til å koste ca. 50 milliarder. Ved siden av å romme en bilvei, vil en bro også gi mulighet for jernbaneforbindelse mellom de to fylkene.

Langt frem

I 2013 skal det fremlegges en utredning om Oslofjord-forbindelsen, og politikere Moss Avis har snakket med, er forsiktige med å spå noe om utfallet – og om man i det hele tatt vil lande på å bygge en fergefri forbindelse. Det sies ikke noe om en veiforbindelse på strekningen i Nasjonal transportplan for 2019 til 2029.

Ekspert- og interesse-gruppen som var samlet på Bakkenteigen ved Skoppum i Vestfold i forrige uke, landet imidlertid på bro som det beste alternativet for å komme seg fra øst til vest – eller motsatt – over Oslofjorden. Alternativet til nåværende fergeforbindelse er tunnel.

Får gruppen det som den vil,  vil kanskje også Norge få sin Øresund-bro en gang…