Varierende ventetid for å få båtplass
En liten spørrerunde Båtliv har gjort blant båtforeninger viser at det fortsatt er lange ventelister for å få båtplass sør i landet. Lenger nord er det langt lettere å få plass. Best ut kommer du om du bor i Ålesund.
På jakt etter plass? Her er kontaktinfo for til båtforeninger
Vallø Båtforening opplever at knappheten på båtplasser langs Vestfoldkysten er stor. Dette er en kommunal båthavn med lavt innskud og lav årsavgift, og det er populært.
– Vi har 1200 på venteliste til seks ulike båtplasser, forteller Trine Wessel Martinsen. Men mange på venteliste til tross, ventetiden er kortere enn mange andre båtforeninger vi har sammenlignet med. Har du en båt på 17 fot må du regne med seks års ventetid. Men har du større båt må du belage deg på bedre tid. Innskuddet er 8500 kroner for den minste polassen og 128.500 for den største plassen.
Moss motorbåtforening har en ventetid fra to til ti år, avhengig av båtens størrelse. De største båtene, opp til fire meter i bredde, har lengst ventetid. Inngangsbilletten for båtplass er 2900 kroner per breddemeter. Deretter er det en årlig avgift på 360 kroner per beddemeter for båtplass med bom og 720 kroner per breddemeter for båtplass med gangbar uteligger.
Opptil ti års ventetid
Bygdøy Allè Båtforening har hundre på venteliste, som gir en forventet ventetid på mellom sju og ti år, avhengig av størrelsen på båtplass. Men selv om ventetiden er lang er ikke prisen avskrekkende som man skulle tro. Det årlige innskuddet er på 10.000 kroner. I tillegg kommer sommerleie, som varierer fra 1500 til 1800 kroner, avhengig av båtens størrelse.
Drammen motorbåtforening har 10-15 søknader inne, og har en snittpris på 2000 kroner per bryggemeter for båtplass.
Bergen motorbåtforening har cirka 50 søkere og mellom tre og fire års ventetid. Koster ikke å stå på venteliste. Pris for båtplass fra 2550 kroner til 5100 kroner, pluss innmeldingsavgift på 30.000 kroner.
Draugen motorbåtforening i Bergen koster medlemskapet, inkludert avgifter (KNBF-medlemskap, kontingent etc) 9550 kroner. Her kan du leie gjesteplass per sesong (5600 kr), måned (1000 kr) eller uke (250 kr). Motorbåtforeningen opplyser at de har minst et par års ventetid for fast plass.
En måneds ventetid
Ålesund Motorbåtforening har i dag 500 medlemmer, og disponerer 380 båtplasser i de to havnene Gåseidvika og Storvika. Antatt ventetid er på rundt fire år. For å få båtplass betales et depositum som varierer fra 14.000 til 31.000 kroner, avhengig av båtens størrelse, i tillegg til årlig leie fra 1215 til 3375 kroner.
Ikornes Båtforening ved Ålesund har ti på venteliste, med antatt ventetid på mellom en og sju måneder. For å få en standard båtplass med 3,5 meters bredde betales en grunnpris på 46.000 kroner, i tillegg til 8000 kroner som brukes til å betale et dieselanlegg som ble satt opp i fjor. Har du breiere båt enn 3,5 meter betales et breddetillegg på 550 kr per 10 cm.
Kirkenes Båtforening har for tiden ingen ledige flytebryggeplasser, men har heller ikke flere enn fire på venteliste. Båtforeningen regner med å utvide med seks nye båtplasser i år. Prisen for båtplass er 2000 kroner per år, i tillegg til et depositum på 4000 kroner som tilbakebetales ved oppsigelse. For å få plass må man betale forskuddsleie på åtte år.
– På denne måten finansierer vi nye brygger uten lån. Hvert år siden 2006 har vi utvidet med nye båtplasser, sier leder Erik Hennli i Kirkenes Båtforening.
Koster å vente
De aller fleste båtforeningene Båtliv har vært i kontakt med sier at de ikke krever gebyr for å stå på venteliste, men at de må være medlem, og dermed betale medlemskap i båtforeningen. Dyrest i vår spørrerunde er Vallø Båtforening som tar mellom 500 og 1000 kroner i depositum for å stå på venteliste. Får du båtplass trekkes depositumet fra innskuddet.
På jakt etter plass? Her er kontaktinfo til 300 båtforeninger