Giftfritt, men ikke miljøvennlig

Neptunes giftfrie bunnstoff ble stemt fram til årets produkt under båtmessen i Helsingfors. Men fungerer det for norske forhold? Vi har testet vinneren.

Publisert

På våren i fjor skrev Båtliv om det nye giftfrie og miljøvennlige bunnstoffet Neptune Formula som ble introdusert i Sverige. Båtliv fikk tilsendt seks liter til sommeren for test, og ble ikke imponert.

Produktet skal skape et miljø i grenseskiktet mellom bunnstoffet og vannet der marine-organismer ikke trives. På våre testbåter med Neptunes bunnstoff syntes både rue, blåskjell og store bløtdyr å ha trives svært bra.

– Det eneste som skilte bunnen fra andre, ubeskyttede ting i sjøen, var at sjøgress og tang ikke hadde fått feste på bunnstoffet, skrev Hencich Nissen-Lie som utførte testen på tre ulike båter, på en 14-foter, en 20-foter og en 35-foter.

Alle båtene har hatt hjemmehavn i Oslofjorden og vært mye i bruk, både på langturer og dagsturer.

Etter testen konkluderte vi med at dette heller ikke er et miljøvennelig alternativ.

– Vi tror produsenten når de påstår at deres bunnstoff er giftfritt. Men etter sommerens test deler vi ikke oppfatningen av at det er miljøvennlig. For med så mye groe i bunn kreves det mye diesel for å komme frem for motor, skrev Nissen-Lie.

 Rapport og bilder ble sendt til Ekomarine AB som produserer bunnstoffet, som igjen opplyste at bunnstoffet i sin daværende form ikke er laget for andre steder enn den svenske østkysten (ikke saltvann). Mot sommeren skal også Ekomarine satse på lansering av et bunnstoff med bedre virkning for norske farvann.

– Vi opplever at det ikke er noe lureri som ligger bak dette produktet og er derfor villig til å gi Ekomarine en ny sjanse neste sommer. Et bunnstoff som ikke forurenser, men som kan holde båtene våre fri for groe gjennom sommeren er kanskje en umulighet. Men kan det lages, vil det utvilsomt få enorm betydning for miljøet, skrev Nissen-Lie.

Powered by Labrador CMS