Dobler smuglerbøtene:

Regjeringen vil skjerpe eksportreglene for turistfiskere ytterligere (Illustrasjonsbilde).
Regjeringen vil skjerpe eksportreglene for turistfiskere ytterligere (Illustrasjonsbilde).

Tøffere tider for filethaiene

Fisketurister og andre utlendinger som bryter reglene for eksport av selvfanget fisk går tøffere tider i møte.

Publisert Sist oppdatert

Bøtene dobles nå, til 8000 kroner. I tillegg kommer bøter på 200 kroner per kilo fisk eller fiskevare, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Jeg er svært fornøyd med at Riksadvokaten nå har besluttet å doble bøtesatsene for fiskesmugling. Dette er både økonomisk  kriminalitet og miljøkriminalitet som undergraver kontrollen med ressursuttak fra havet, og ødelegger for den seriøse delen av turistfiskenæringen, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik. 

I 2018 ble det innført nytt regelverk for turistfiskenæringen. Det ble blant annet innført en registreringsordning og fangstrapporteringsordning for turistfiskevirksomheter. Utførselskvoten ble endret fra 15 kg fisk og fiskevarer, til 20 kg for gjester ved registrerte turistfiskevirksomheter og 10 kg for alle andre. Etter en uke kan ny, tilsvarende kvote eksporteres. 

Noen blir tatt

Debatten om eksportkvoter for turistfiskere og gammel, og med tusen registerte og et ukjent antall uregisterte turistfiskebedrifter i landet er det åpenbart et enormt antall fiskegjester som kommer til Norge årlig. Samtidig har det vært meldt om enormt godt fiske på deler av kysten denne vinteren og våren. Enkeltfiskere haler om bord hundrevis av kilo.

I fjor ble det likevel kun gjort 68 beslag av smuglerfisk, totalt vel 6,5 tonn fisk. Så langt i år er det beslaglagt over 2,3 tonn. Beslagene er stort sett fileter, som betyr at store deler av fisken ligger igjen. Majoriteten av beslagene er torsk. 

- Trenger ikke slike «turistfiskere»

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er ikke fornøyd med denne sitiasjonen:

– Det er åpenbart en utfordring at utlendinger kommer til Norge med et mål om å ta mest mulig fisk ut av landet for å oppnå egen fortjeneste. Slike «turistfiskere» er ikke det Norge trenger, og jeg har tro på at dobling av bøtesatsene vil bidra til å redusere fiskesmuglingen, sier fiskeriministeren i pressemeldingen.

Regjeringen opplyser derimot ikke noe om også kontrollsystemene vil bli skjerpet i takt med at lovverket strammes inn.

Merk: Bildet er et rent illustrasjonsfoto. Det er ingen grunn til å tro at personen på bildet eller dette gjestestedet har brutt noen regler.

Powered by Labrador CMS