Tar med båten fra Oslo til Steinsfjorden for gjeddefiske
Endelig traff vi på en båt på vannet, fire ivrige gjeddefiskere i en gul Flipper på Steinsfjorden.
Det er nesten oppsiktsvekkende hvor få båter vi har sett under vår opphold på Tyrifjorden, men det kan være vind og litt utrygge skyer som kan gi regn som stopper. Vi kjører under E16, og er på Steinsfjorden. Heller ikke her kan vi se noen båter på vannet.
Turen er ikke lang til Vik skysstasjon, der vi kjøper et måltid bestående av stekt røye. Vi bestiller to porsjoner, får to helt forskjellige tallerkener, når det gjelder størrelsen på fisken som er servert, en bitte liten på den ene tallerkenen og en større på den andre. Været er fint nok til å sitte ute, og vi har fin utsikt ned mot gjestebrygga til skysstasjone.
– Er det alltid så få båter her, spør vi betjeningen.
– Vi skulle gjerne sett flere båter her, når vi har tilbudet med gjesteplass, får vi som svar.
Mens vi sitter og spiser får vi øye på en gul båt ute i fjorden. Den må vi få tak i, og snakke med de som er om bord, etter å ha kjørt på fjorden uten å se noe særlig liv, er det på tide å snakke med noen. Straks vi er ferdige med å spise setter vi ut etter den gule båten, som ikke er vanskelig å finne. Den har både stenger og dypvannsrigg, og det er fire personer om bord, to voksne og to barn. Det er Andre Heier, Bjørn Rogstad, Jesper Rogstad og Markus Kirkebø. De har tatt med båten fra Oslo, på henger, og satt den ut båten litt lenger nord i Steinsfjorden.
– Vi har fisket mye her før og kjenner Steinsfjorden godt, forteller Andre Heier. Bjørn Rogstad anbefaler dyprigg om man vil fiske etter gjedda. I dag fisker de på rundt tre meter, men forsøker seg etter hvert på forskjellige dybder.
– Har dere fått noe i dag?
– Vi fikk en liten gjedde, og den slapp vi ut igjen, forteller Heier. De forteller at de også har vært i Tyrifjorden, etter ørreten der.
– Men den er langt vanskeligere å ta, det går gjerne mange timer mellom hver gang vi får fisk, sier Rogstad.
Steinsfjorden er ifølge Wikipedia cirka 13,9 km² i utbredelse. Fjorden har en gjennomsnittlig dybde på ca. 10,2 meter og maksdybde på ca. 24 meter, så sammenlignet med Tyrifjorden er den svært grunn. Sammenlignet med resten av Tyrifjorden er tilsiget til denne fjordarmen svært lite. Det gjør økosystemet der svært sårbart. De siste 50 årene har derfor fjorden blitt forurenset, spesielt som følge av avrenning fra jordbruket.
Steinsfjorden kjent for sitt fugleliv, gjeddefiske og ikke minst bestand med edelkreps.
Fjorden består av en rekke små øyer og flere flotte bade- og fiskeplasser. På Wikipedia skrives det at fjorden populær for småbåtfolket om sommeren, men i helgen i månedsskiftet jun-juli var gjeddefiskerne de eneste vi traff på fjorden.
Steinfjorden har mange øyer som kan komme godt med for båtfolket. Den sørligste øya i Steinsfjorden er Pålsøya. Videre ligger Amundsøya, Svinøya, Tvehjulingen og Ulvøya. Så følger Braksøya og Pipøya rett ut for Garntangen og Vik i Hole. Lenger nord ligger Småøyene og Tjuvholden, samt Maurøya og Herøya utenfor Loretangen. Utenfor Herøya ligger også Avskjeret, og noe lenger nord i fjorden Bøtet.