Svolvær - Inngang til Lofoten

P { margin-bottom: 0.21cm; }Svolvær er kunst og kulturbyen i Lofoten. På vei inn i havna ønskes vi velkommen av skulpturen "Fsikerkona". Over byen kneiser Svolværsgeita. På hver sin måte uttrykker de styrke og mot.

Publisert Sist oppdatert

Svolvær var nylig arena for VM i skreifiske. Hele Lofoten er uløselig knyttet til fiske, men Svolvær har mye å by på enten du søker vakkert landskap eller hyggelig småbymiljø. Svolvær er kunst og kulturbyen i Lofoten ifølge www.svolvaer.net.

På vei inn mot Svolvær havn sørfra passerer vi skulpturen «Fiskerkona» som er laget av billedhugeren Per Ung. Hun uttrykker den følelsen mange fiskerkoner har hatt opp gjennom årene der hun, med en hånd til ly mot været, speider usikkert ut over havet.

Fra Svolvær er veien kort inn Raftsundet mot Trollfjorden. Vi ankom i Trollfjorden i perfekt vær. Det vil si Trolsk stemning med tåke og duskregn. Fjorden er bare en nautisk mil dyp, og toppene skyter høyt opp på begge sider. Høyest er Tverrdalstindan på nordsiden med sine 902 meter.

Men Trollfjorden har ikke bare idyllisk historie. I 1891 vedtok Stortinget endringer i Lofotloven, og forbød bruk av not under Lofotfiske. Bakgrunnen av Trollfjordslaget 6. mars 1890, da robåtfiskerne gikk til aksjon mot dampbåtene som forsøkte å stenge dem ute fra fisket i deler av Trollfjorden. Fiskere med konvensjonelle redskaper ble forsøkt stengt inne fra den innerste delen av fjorden, der det var mye torsk. Og fiskerne mente at utestengelsen brøt men allemannsretten, og det ble en håndgemeng som fikk brutt opp sperringene. Dagen før hadde representanter for småbåtfiskerne bedt dampbåtene om hjelp til å brekke opp isen i Trollfjorden, slik at fiskerne kunne komme til. Dampbåtene stengte den innerste delen av fjorden med not, og forlangte betaling fra fiskerne for at de skulle slippe dem inn, og dette utløste Trollfjordslaget. Det fortelles blant annet om at fiskerne ble spylt med kokvarmt vann fra dampkjelene i notbåtene.

Innerst i Trollfjorden er et kraftverk, og til og med muligheter for å legge til for en fritidsbåt. På tider av året med rasfare skal man være forsiktig med å gå inn i fjorden. Den begrensningen holder også Hurtigruten seg til. De kommer ellers inn med bare noen få meters klaring på det smaleste. Trollfjorden er ett av høydepunktene for mange turister på Hurtigruten.

Svolvær er ukens utvalgte havn. Les mer om havna i Svolvær i vår havneguide. Følg Havna.com på Facebook her.