Suksess for giftfritt bunnstoff

Svenske Ekomarine kaprer stadig nye markeder med sitt giftfrie bunnstoff.

Publisert

Svenske Ekomarine står foran et stort internasjonalt gjennombrudd med sitt miljøvennlige bunnstoff. For få uker siden fikk de patentgodkjent sitt nye giftfrie bunnstoff i USA, i går kom nyhetene om at Koreanerne hadde gjort det samme. Det betyr at svenskene nå har fått anerkjennelse på to av de største markedene for bunnstoff i verden. Ekomarine presenterte første gang sitt nye bunnstoff allerede i 2007, men først nå begynner interessen for produktet å spre seg rundt i verden. I tillegg til å ha søkt patent i de syv største markedene i verden, ligger det også nå patentsøknader inne i flere EU-land og i Norge, melder selskapet.

I fjor fikk Ekomarine 8,4 millioner kroner av EU for å utvikle sitt langtidsvirkende bunnstoff som ikke avgir giftstoffer. At de nå kommer inn på det Koreanske markedet betyr at de kan få testet dette på større skip som ligger lenge i sjøen.

Utgangspunktet for at stoffet ble til var at det i en sommervik på Ålandskysten fantes båter hvor det ikke eksisterte groing på. Båtene var ikke bunnstoffet, og årsaken til at det ikke forekom groing på båtene i Ålandsviken skyldtes at organsisk masse i vannet forbruker luft/oksygen. Finnes det ikke luft nok, ja så vokser det heller ikke groe på skroget.

I selskapets egen patentsøknad står det følgende om dette bunnstoffet:

”Dette er et selvpolerende bunnstoff inneholder et bindemiddel, og et biologisk aktivt middel, og hvor det aktive middelet er valgt for å være nedbrytbart i kontakt med vann, og hvor det i den prosessen forbruker luft slik at vannet omkring båten ikke har nok luft til at groingen får vekstvilkår.”

Med dette prosjektet ligger svenskene nå langt foran de andre på markedet. Vi spurte Jotun om hva de ønsket å gjøre med dette allerede i 2007. Meldingen derfra var at de ønsket å sitte på gjerdet til man så hva det nye biociddirektivet fra EU ville inneholde av krav, og at det ikke fantes midler til å gå i gang med forskning i så stor skala på et giftfritt bunnstoff. 

Les også:

http://www.batliv.no/wip4/detail.epl?id=495755

http://www.batliv.no/wip4/detail.epl?id=84739

www.ekomarine.se

Powered by Labrador CMS