Strømstad satser på båtfolket

Så langt i år har 5500 båter gjestet Strømstad. Til neste år håper havnesjefen å kunne tilby en helt nyoppusset gjestehavn.

Publisert

Å kalle tilstandene for kaotiske vil kanskje være å ta i, men i går ettermiddag var det høytrykk på så mange måter i Strømstad gjestehavn. Havnen er fortsatt mektig populær blant norske båtfolk. Noen hamstrer mat og polvarer for et lengre tokt langs svenskekysten, andre søker bare samvær i en havn som gir ly for vinden og hyggelige historiske byopplevelser. Nå foreligger det store planer om både utvidelse og oppgradering for å tilfredsstille de moderne båtbrukerne.

- Vi kommer til å få bedre besøk enn i fjor. 5500 så langt i sesongen gir oss en god indikasjon på at vi kommer til å nå målet om 11000 gjestedøgn. Dette er ikke all time high, men vi er da tilbake på nivå med 2010, som vi regnet som bra, sier havnesjef Robert Klouda.

- Merker du noe til at finanskrisen har slått inn i båtmarkedet?

- Vi trodde det skulle bli sånn, hadde vel også regnet med en videre nedgang fra i fjor, men synes vi heller ser en positiv utvikling. Mye vind, men bedre vær enn fjoråret, gjør sitt til at vi ser flere faste gjester dukker opp. Det vi imidlertid merker er en svak nedgang i antallet dagsbesøk. I fjor hadde vi en økning på 100 prosent i antallet solgte dagplasser. Mer vind kan være årsaken til at flere av de mindre båtene ikke tar turen til Strømstad, sier Klouda.

Strømstads gjestehavnesjef har store planer for sine gjester kommende sesong. Hvis planene blir godkjent av lokalpolitikerne, skal det investeres rundt 2 millioner kroner i nye flytebrygger, bedre strømtilførsel og et nytt flytende sanitæranlegg som skal få økoprofil med solvarmet vann. Det foreligger også planer om å rense hele bunnen i havnen, som etter mange år er blitt forurenset av mye skrap. - Ikke alle vil kjenne seg igjen til neste år hvis våre planer blir godkjent av politikerne. Vi må ta bort alle de gamle flytebryggene, og lage noen nye løsninger for å utnytte plassen bedre. Vi jobber også med å få flere plasser med utriggere. Vi ønsker også å få utnyttet de private plassen på en mer effektiv måte, sier Klouda.

Vi har personlig mange års erfaring med gjesetahvnen i Strømstad, og det er mange år siden vi har sett en såpass travel ettermiddag i havnen som denne 17. Juli ettermiddagen. Det var kø med båter som ønsket plass, og på grunn av at man fra i år har flyttet alle turistbåten til ”Norra hamnen”, det vil si like ved Kosterbåtene, så har man fått langt flere plasser til rådighet.

Strømstad flaggskip på havnen, erverdige Skagerack Restaurant har under vineteren gjennomgått en vellykket ansiktsløfting. Til vinteren står en annen institusjon for tur. Da skal restaurantskipet ”Pråmen” flytte plass og gjennomgå en nødvendig fornyelse.

Nytt av året for Strømstad gjestehavn er anløp av større cruiseskip. Både ”Star Flyer” og ” Wind Surf” har to anløp hver denne sommeren. - Da rydder vi bølgebryteren og legger skipene på utsiden av den, sier havnesjefen.

Powered by Labrador CMS