VÅRFLOM: Det varsles mye vann i norske elver og sjøer de neste dagene. Bildet er fra Fredevika på Gjøvik under flommen 2013.
VÅRFLOM: Det varsles mye vann i norske elver og sjøer de neste dagene. Bildet er fra Fredevika på Gjøvik under flommen 2013.

Stor flomfare i deler av landet

Også båteiere og havnelag må sikre seg mot de varslete vårflommene i en rekke elver og innsjøer.

Publisert Sist oppdatert

Flomvarselet for Altaelva, Trysilelva og Krøderen er justert opp til oransje nivå. Mandag og tirsdag ventes det regn som kan føre til skadeflommer i elver på Sør- og Østlandet.

Forsikringsselskapet If ber folk som bor ved bekker og elver om å være ekstra årvåkne. Kombinasjonen solstek og regn kan gjøre mye skade.

– At det blir varslet flom, betyr ikke nødvendigvis at det blir en skadeflom, men at vannet kommer til å stige. Konsekvensene avhenger av temperaturene og hvor fort snøsmeltingen går. Med varslene får beboere og bedrifter som vet at de ligger utsatt til tid til å forberede seg og treffe nødvendige tiltak hvis flommen kan føre til skader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han peker på at det er lurt å følge med i nyhetsbildet, på yr.no og varsom.no og sette seg inn i hvordan man unngår og minimerer skader ved flom.

– Men bor du utsatt til, er kanskje det nyttigste du kan gjøre å følge godt med på vannføringen der du bor.