Samme surfepris i hele verden med norsk SIM-kort
Norske Seek and Find har utviklet en løsning for å surfe og ringe til samme pris, uansett hvor i verden du skulle ta båtturen.
Det er det norske firmaet Seek and Find AS som har utviklet løsningen, som består av noe så enkelt som et SIM-kort. For å holde det på et enkelt nivå har de også utviklet en Wi-Fi-router, som også har en lav pris, sammenlignet med konkurrenter på markedet. Wi-Fi-routeren er enkel i bruk, og i redaksjonen har vi allerede testet den.
Etter å ha koblet den opp er det bare å logge seg på trådløst med opptil fem enheter. Med routeren fikk vi med et SIM-kort som kan brukes for datatrafikk. Prisen per megabyte for prepaid er 0,90 kroner, uansett hvor du surfer fra i verden. Det vil si at det ikke er et abonnement, men du forskuddbetaler det du tror du vil bruke, og fyller på etter hvert.
Farvel til dyre utenlandssamtaler
Nylig har Seek and Find også lansert mulighet for å ringe med SIM-kortet. For 525 kroner måneden kan man da surfe så mye man vil, og ringe så mye man vil uten ekstrakostnader til fasttelefon hjemme og i landet man besøker. Denne ringeavtalen gjelder fra 119 land. Man ringer da ubegrenset til 70 land. Er man for eksempel i USA, ringer man gratis innad i USA, samt gratis til fasttelefon i Norge, i tillegg til 70 andre land.
– Prisen for å ringe mobil er også sterkt redusert. Man sender også gratis tekstmeldinger, sier Frode Laak i Seek and Find. Han forteller at selskapet er godt i gang med å bygge opp partnere rundt om i verden, også i Norge.
Patentert
0,90 kr per megabyte er et dyrere alternativ til et norsk abonnement. Derfor brukte vi et tvillingkort med norsk abonnement i routeren. Vi skal likevel ikke langt over grensen før det blir dyrere å surfe med et norsk abonnement, og det er da man med fordel kan sette inn det medfølgende SIM-kortet.
Priser vi selv får oppgitt innenfor EU med Telenor, er 3,39 kr per megabyte. NetCom opplyser på sine nettsider at de opererer med 4,23 kr per megabyte innenfor EU/EØS. Nå må det sies at flere selskaper opererer med pakkepriser. Man betaler da en viss sum som gir en begrenset mengde megabyte per døgn. Men det er når man skal på en virkelig langtur det blir dyrt. Eksempelvis kan roaming i USA koste deg 32 kroner per megabyte.
Vi har også fått priseksempler fra Cuba og Karibien, der prisen ligger på 90 kroner per megabyte. Det høres da nesten for godt ut til å være sant at for eksempel langturseilere kan surfe for 0,90 kroner per MB uansett hvor man er i verden.
– Det kan vi garantere, sier Laak til Båtliv. Han forteller at teknologien er patentsøkt og hele tiden under utvikling, og de jobber allerede med flere store avtaler internasjonalt. Samme teknologi brukes også til et nytt sporingssystem som Seek and Find har utviklet for blant annet båt og bil, med mulighet for å slå av motoren et passende sted om båten blir stjålet, eller få info om vann, spenning på båt, og andre muligheter. Dette produktet kommer vi tilbake til i en annen artikkel. Men i denne enheten er SIM-kortløsningen integrert, og kobler seg automatisk opp og sender datatrafikk til samme pris over hele verden.
Forbrukervennlig
Prisen for routeren er 790 kroner, og det er ingen binding. SIM-kortet har heller ikke abonnement, så her binder man seg ikke opp til noe. Kontoen fyller man opp etter behov.
– Vi har lagt opp til at man ikke binder seg opp om man skal utenlands. Det vil si at man betaler kun månedsprisen for den tiden man er ute og reiser. Er man i Hellas eller i Tyrkia og seiler, betaler man kun 525 kroner måneden den tiden man er der. Da surfer man så mye man vil uten å bekymre seg for kostnadene, og man ringer også gratis til fasttelefoner hjemme i Norge og selvsagt prisgunstig til andre land, sier Laak. Han forteller at de jobber med å utvikle et virituelt SIM, som lanseres neste år. Det betyr at SIM-kortet lastes ned over nett, og ikke er fysisk installert.
– Dette er under utvikling med nShield, der Seek and Find leverer og utvikler denne teknologien, som vil fungere sikrere sier Laak.
Seek and Find AS henter nå inn ti millioner kroner mer i egenkapital. I fjor omsatte selskapet for 3,7 millioner kroner med et godt pluss-resultat, mens de var i utviklingsfase for disse nye produktene.