Gjenbruk på høyt nivå:

OPPGRADERT: RS 129 har fått nye maskiner, nytt styrhus og skroget er forlenget.

Nytt liv til aldrende redningsskøyte

Onsdag 11. mai ble RS 129 «Une Amundsen» døpt på Skansen i Trondheim. Fartøyet tar nå fatt på sitt andre liv som redningsskøyte.

«Une Amundsen» er nemlig ikke et nybygg, men en del av Redningsselskapets omfattende program for oppgradering av eksisterende materiell. RS 129 er i den velkjente Simrad-klassen og ble bygget tilbake i 2003. Frem til oppgraderingen var navnet RS 129 «Kjøpstad», og fartøyet var stasjonert i blant annet i Oslo, Stavern og Harstad. I løpet av den nær 20 år lange karrieren reddet «Kjøpstad» fem liv og assisterte over 900 personer.

Levetidsforlengelsen innebærer at «Kjøpstad» ble strippet helt ned og forlenget én meter. Dette ga plass til nye vannjeter og moderne motorer, for renere utslipp og lavere dieselforbruk. Også overbygget er nytt, med topp moderne navigasjonsutstyr. Arbeidene har skjedd ved samme verft som opprinnelig bygget «Kjøpstad», Brødr. Hukkelberg i Aukra.

Etter oppgraderingen skal RS 129 kunne tjenestegjøre i vel 20 nye år og det store og kostbare arbeidet er gjort mulig gjennom donasjoner fra firmaet Uneco AS og familien Amundsen:

C– På vegne av Uneco AS og familien Amundsen er det utrolig hyggelig for meg som representant for familien Amundsen å stå her i dag, og kunne gratulere Trondheim og Redningsselskapet med RS «Une Amundsen», oppkalt for å hedre min avdøde ektemann, Une Amundsen, sa gudmor Wenche Amundsen under dåpen.P

RS 129 «Une Amundsen» skal primært dekke Trondheim og sjøområdene rundt byen. Mannskapet er frivillige medarbeidere i sjøredningskorpset.

DÅP: Gudmor Wenche Amundsen døper RS «Une Amundsen» på Skansen i Trondheim.