Pyjamas med redningsvest
Pyjamas med redningsvest

Pyjamas med redningsvest

Oppfinner Vidar Martinsen vil sørge for at foreldre med barn ombord sover godt om natten.

Publisert Sist oppdatert

Selve marerittet for alle foreldre i båt er at barnet skal våkne om natten, stå opp og så falle over bord uten at foreldrene  merker det. Oppfinner Vidar Martinsen husker selv hvordan det var å ha småbarn om bord.

– Det var min store angst, at ungen ville våkne om natten. Vi satte opp fullt av kjeler, bøtter og kar strategisk slik at vi ville våkne hvis ungen prøvde å komme seg opp, sier Martinsen.

Senere leste oppfinneren et barn som falt over bord og druknet om natta. Martinsen begynte å gruble.

– Det begynte med at jeg sjekket om det fantes noe redningsutstyr for slike situasjoner. Det fantes ingen ting.

Alarm i pyjamasen

– Nå har jeg funnet et system hvor det pumpes seks desiliter luft inn i pyjamasen, per 10 kilo barn, sier Vidar Martinsen. Han påpeker at lufta skal være behagelig å ligge på og ikke skal merkes av barnet når det ruller seg rundt om natten.

– Om barnet skulle komme seg ubemerket ut og faller over bord vil luften sørge for at barnet både blir snudd og får nesen over vannet, sier Martinsen. Han forteller at han har fått god hjelp i utviklingen av blant annet Thelma i Trondheim som tester den slags redningsutstyr, i tillegg til mye god hjelp fra utvikleren av redningsvesten for barn hos Helly Hansen.

– Barnet flyter i pyjamasen, men overlever ikke lenge på den måten. Derfor har jeg festet på en alarm som utløses når vesten kommer i vannet. Jeg regner med cirka 20 til 45 sekunder fra foreldrene blir vekt til de får barnet opp av vannet, og så lenge regner jeg med at barnet skal klare seg med oppdriften, sier Martinsen.

Senderen til alarmen har ifølge Martinsen en størrelse på cirka en halv fyrstikkeske.

Som en t-skjorte

 

Han er ikke helt ferdig med utviklingen av produktet ennå.

– Mange av de som vil bruke et slikt produkt bruker også bleie. Dette gir utfordring i forhold til design og trygghet, samtidig som det ikke skal være ubehagelig å ha på seg. Det gjelder også å få tak i pustende, gode tekstiler som gjør at dette ikke blir klamt å ha på seg, sier Martinsen.

– Prinsippet er at barnet ikke skal merke noen forskjell om det har på seg redningsutstyrtet eller en t-skjorte i bomull, legger Martinsen til.

- Jeg jobber nå med å utvikle dette produktet videre, men må få en tilbakemelding på at dette er noe å satse på, jeg trenger en respons blant forbrukere og selgere – om det finnes noe marked for dette. Dette blir som å selge sko til Afrika, hvor ingen går med sko, sier oppfinneren fra Oslo.

Hva mener du? Skriv din kommentar i feltet nedenfor.