Privat ”krigsskip” ankom Kristiansand

En av verdens mest spektakulære privatyachter ankom i går norske farvann.  Luksusyachten M/Y Radiant ble i ettermiddagstimene observert på tur inn mot Kristiansand.FOTO:Andreas Sandtveit

Publisert

110 meter lange M/Y Radiant ble konstruert av tyske Lurssen Yachts i 2009 under prosjektnavnet "Darius", ett av de aller dyreste yachtprosjektene noensinne.

 

Oppdragsgiveren var den russiske mediainvestoren Boris Berezovsky, som er blitt beskyldt for alt fra hvitvasking av penger i Brasil til finansiering av tsjetsjenske terrorister. Russeren flyktet Moskva i 2000 og søkte politisk asyl i Storbritannia etter beskyldninger om økonomisk kriminalitet.

 

"Darius", ble bygget for å konkurrere med Roman Abramovitsj' yacht "Pelorus" i ekstravaganse og utstyr. Helipad, helsestudio, sykestue, kinosal og to svømmebasseng.

 

Berezovsky solgte imidlertid yachten sin før den ble ferdig, til Toyota-mogulen Abdulla al-Futtaim for 217 millioner britiske pund, eller snaue to milliarder norske kroner. Båten ble overtatt av sin nye eier i vinter. Nå er den altså i Norge, for i følge Fedrelandsvennen, å ta sjøprøver i farvannene utenfor Kristiansand.

 

Al-Futtaim har monopol på salget av bilmerkene Toyota, Dodge, Volvo, Jeep, Chrysler, foruten Fossil, IBM, Black & Decker, Seiko og Panasonic i hjemlandet De forente arabiske emirater.

 

Om Abdulla a-Futtaim selv er ombord på skipet i Kristiansand, er uvisst.

 

M/Y Radiant er utstyrt med en rekke finesser. Blant annet har det en militær vannkanon som kan senke en mindre båt på 100 meters avstand. Radiant ble i 2009 kjent som verdens sikreste yacht, ifølge britiske aviser. Sikkerhetsspesifikasjonene kunne nærmest måle seg med et krigsskip. Yachten rommer også en svært rask "fluktbåt", utstyrt med to turbomatede dieselmotorer, og toppfarten er 75 knop.

 

Byggherren Berezovsky hadde tydeligvis grunn til å være engstelig, i flere år gikk det rykter om mordforsøk på oligarken.

 

Båten er tegnet av Tim Heywood, Terence Disdale og Glen Pushelberg

Powered by Labrador CMS