- Mer enn 150 båter ødelagt

Et stort antall båter i opplag har fått ødeleggelser av uvedkommende som har brukt båtene for opphold.

Publisert

Gjennom vinteren og høsten har romfolk brukt fritidsbåter i opplag på Sjølyst og Karenslyst til opphold og som lagerplass for tjuvgods. Av 1600 båter antar Nils Erik Nilsson at minst 150 er ødelagt.

– Flere av båtene trenger en totalrenovering, sier Nilsson, som er vaktansvarlig for båter i opplag på Sjølyst og Karenslyst.

Vi treffer Nilsson en ettermiddag i begynnelsen av februar. Han har nylig stått opp etter en våkenatt med patruljering i opplagsområdet. To personer ble stoppet da de var på tur opp i en av båtene.

Tilgriset

Nilsson velger ut en av båtene som han vet har hatt ubudne gjester. Ved hjelp av en gardintrapp kommer vi om bord i seilbåten, en litt eldre modell. Under båten ligger en svart søppelsekk med klær. Også under de andre båtene ligger det plastposer og matrester. En stram lukt kan merkes fra båten.

– Se her, den er fullstendig tilgriset, sier Nilsson når vi kommer opp på akterdekket og ser inn i kahytten.

– Mange båter har fått tilsvarende behandling. Vi har fått tilbakemeldinger fra båteiere som ikke ønsker å beholde båten etter at de har hatt ubudne gjester om bord. Selv om toalettene er vinterkonservert er de blitt brukt. De har avføring opp til randen. Når de er blitt fulle, er det brukt bøtter, og ikke sjelden har de veltet eller de er tømt over rekka. Dette er dessverre gjennomgående i flere av båtene, sier en oppgitt opplagsvakt.

Transittlager

I tillegg til båter som er blitt brukt til opphold, er et stort antall også brukt som lagerplass for tjuvgods.

Politibetjent Øystein Falch ved Majorstua politistasjon har vært med på flere pågripelser av romfolk i opplagsområdet.

– Vi har en teori om at båter i området er blitt brukt som transittlager for tjuvgods, men det har vi ikke fått verifisert, sier Falch til Båtliv. Av tjuvgods som er beslaglagt, er det mange kofferter som er stjålet fra flytoget, videre sølvtøy og flatskjermer.

– Vi har også funnet flere datamaskiner fra skrapkassen til Elkjøp, der harddisken er skrudd ut, trolig for videresalg med tanke på ID-tyveri, sier Nilsson. Han forteller at store mengder tjuvgods ble beslaglagt da det ble båret fra båtene og over til varebiler.

Falch tror at razziaer og tilstedeværelse av vaktmannskaper har sørget for at færre nå bruker området. Nilsson bekrefter dette, og sier at de i det siste har funnet mindre tjuvgods i båtene.

– Men dessverre har også noen av båtene tatt skade av at de er blitt brukt som lagerplass, sier Nilsson.

– Truet med kniv

Han viser en båt til som har vært oppholdssted for ubudne gjester. På vei til neste båt ser han en kjenning gående langsetter gjerdet til opplagsområdet. Nilsson har sett han mange ganger innenfor gjerdet.

– Hei du!

– Du har ikke noe her å gjøre, roper han til vedkommende, som smiler vennlig, svarer med å vise at posen kun inneholder en tomflaske, og rusler videre.

– Dessverre ser vi ham nok snart igjen, innenfor gjerdet. Vi har jaget ham ut flere ganger, sier Nilsson. I alt mener han at det er om lag 50 personer som har brukt båtene som oppholdssted.

Nilsson har også opplevd et par voldelige tendenser.

– En gang ble jeg truet med kniv, og jeg har fått glassflasker kastet etter meg når vi har kommet overraskende på, men det har gått bra, sier Nilsson. Når det nå gås nattpatrulje, går de alltid flere sammen, og de har med seg hund, som har hjulpet til med å avsløre ubudne gjester i båtene.

Powered by Labrador CMS