Fyret ved Verdens Ende
Kapp Finisterre, eller Cabo Finisterre er en klippehalvøy på Galiciens vestkyst i den nordvestlige del av Spania.
FRYKTET: Fyret der Atlanterhavet møter Biskaya, her sett vestfra.
På lokalspråket; galisisk, heter det Cabo Fisterre – begge deler stammer fra latin; Finisterrae - og betyr slutten på landet. Romerne kalte stedet for “Verdens Ende, der hvor man kunne se over til dødsriket på den andre siden”.
Berykted for tåken
Helt ytterst på klippen ligger fyret Faro de Finisterre og kaster i godt vær sitt lys 23 nautiske n mil ut i det beryktede Atlanterhavet. Faro de Finisterre ligger øverst på klippen 141 meter over havet og ligger altså høyt, som mange av de øvrige fyr i Spania – men denne del av kysten er kjent for å ha mye dis og tåke, og derfor forsvinner lyset fra fyrene ofte op i tåkedisen – et stort problem som er kjent blandt seilere.
Dødskysten
Capo Finisterre skiller Atlanterhavet og Biscayen og er et fryktet sted at være i hårdt vær. Kysten ble tidligere kalt “Costa da Morte” – Dødens kyst, da mange skip er forlist utenfor Cabo Finisterre. Et av de største forlis var “MHS Captain” fra den engelske flåte. Det forliste d. 6. september 1879, da de ikke nådde å få revet seilene i dårlig vær, og skipet gik ned med 480 mann om bord. Kun 15 overlevede.
Cabo Finisterre blir ofte betegnet som det vestligste punkt i Spania– men det er ikke helt riktig, for Cabo Finisterre ligger på posisjonen 42°52'57N 9°16'20W, mens Spanias vestligste punkt faktisk er fyret Punta Lazial på Cabo Touriñán, som ligger ved 43°02'54N 9°18'00W – ca. 10 n. mil lengre nordvest.
Kapp Finisterre er en halvøy på vestkysten av Galicia i nordvestre del av Spania. På spansk heter det Cabo Finisterre og på lokalspråket galisisk blir det Cabo Fisterra – begge deler stammer fra det latinske navnet Finisterrae, som betyder «slutten på land».
Ustikt til dødsriket
Romerne kalte derfor stedet for “Verdens Ende hvor man kunne skue over til Dødsriket på den andre siden”. Aller lengst vest og helt yttest på klippen ligger fyret Faro de Finisterre som er et kjært lyspunkt for sjøfarende. Klippen skiller Atlanterhavet fra Biskaya – og området er derfor usedvanlig værhardt og et tilsvarende fryktet sted i dårlig vær. Kysten ble kalt “Costa da Morte”, Dødens kyst , Mangt et skip har forlist utenfor Cabo Finisterre – et av de største forlisene var det engelske panserskipet “HMS Captain” som i kuling 6. september 1870 i gikk ned her med 480 mann om bord. Bare 15 mann overlevde.
Fyret Faro de Finisterre ligger 141 meter over havet og lysblinkene kastes 23 nautiske mil i godt vær. Denne delen av atlantehavskysten er imidlertid kjent for sin morgendis og problemer med tåke – og derfor forsvinner ofte fyrblinkene i tåkehavet. Mange spanske fyrlykter er høyt plassert, så problemet er godt kjent blant sjøfarende.
Problemer i tåke
Cabo Finisterre og fyret Faro blir ofte betegnet som det vestligste punktet i Spania, men dette er feil. Cabo Finisterre ligger på posisjonen 42°52'57N 9°16'20W, mens Spanias faktisk vestligste punkt er fyret Punta Laxial på Cabo Touriñán, ca. 10 nautiske lenger nordvest, ved 43°02'54N 9°18'00W.