På seiltur i Troms

SUP OG HVAL: En SUP-er og en spekkhugger møtes i det fri.
SPEKKHUGGER: SUP-er og spekkhugger møtes utenfor Kvaløya i Troms.
NORLYS: Vinternettene i Troms er unike når norlyset spiller over himmelen.
FOTOGRAF: David Gonzales er en spansk fortograf, men har bodd i Tromsø siden 2013.

Spektakulær spekkhugger-film

Kombinasjonen av en norsk kiter, en spansk fotograf, amerikansk undervannsfotograf, seilbåten «Barba» og spekkhuggere i fri utfoldelse har resultert i unike bilder og filmklipp.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, jeg synes dette er blitt ganske annerledes og spektakulært, sier skipper om bord i seilbåten «Barba», Andreas Heide.

En kort filmsnutt fra turen ble i dag publisert på Youtube, og den viser noen få klipp fra en kommende dokumentarfilm om spekkhuggere i fri utfoldelse.

En kiter og en seiler

Andreas Heide tok initiativet til dette prosjektet, som gikk ut på å filmehvaler, sammen med den norske kiteren Kari Schibevaag. De har seilt i Nord-Norge i Heides båt.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

I NORLYS: Kari Schibevaag var med på turen og brukte kite og SUP-brett sammen med spekkhuggere og i norlyset.

– For å sikre en annerledes vinkling fikk vi med en tidligere hvaltrener fra USA, som var med til det kalde nord for å se spekkhuggere i det fri for første gang. I tillegg hadde vi med en av de fremste undervanns filmfotografene i verden, Matthew Ferraro fra USA. Han har blant annet jobbet for Jacques-Yves Cousteau-familien i 15 år, forteller Heide.

Jacques-Yves Cousteau (1910–1997) var en av de store pionerene innen dykking og undervannsfotografering.

[Artikkelen fortsetter under filmen]

Spekkhuggere i fri utfoldelse

– Ferrarro har jobbet med spekkhuggere verden over og har rollen som produsent for dokumentaren. I tillegg har vi hatt med den spanske, men lokale, Tromsø-fotografen David González for å filme over vann og ikke minst ved drone.

Gonzales, som har bodd i Tromsø siden 2013, har lagd den vesle traileren som nå er blitt sluppet, og den viser en smakebit på hva som kan bli en filmopplevelse: Spekkhuggere i fri utfoldelse rundt seilbåten «Barba», sammen med Kari Schibevaag mens hun padler på SUP-brett eller kiter mens nordlyset danser over himmelen.

Filmet fra luften med drone mot isklart vann, får man blant annet et klart begrep om størrelsen på disse dyrene.

Skribent

Seilturen foregikk i Troms i november 2016, og for å få det hele gjennomført har prosjektet hatt med seg støttespillere fra Maritimt Kompani i Trondheim og seilmaker Peter Høeg i Drammen.

Andreas Heide er selv utdannet marinebiolog og har vært på flere større seilturer i arktisk farvann. Han har blant annet skrevet større artikler fra Jan Mayen og Svalbard for SEILmagasinet/Seilas.

Trolig vil det også komme en sak om dette eventyret i en kommende utgave.

Les mer på barba.no.