STAKE: Sjømerke som er mislikt av motorverkstedene langs kysten, ifølge Hole på skjæret.

Ord for dagen og båtsesongen

Båtmagasinet på nett hadde for en stund tilbake en ordbok for dummies - folk som er nybegynnere i båt. Der lærte man at dørken er det samme som gulvet, pøs er bøtte og så videre. Det ble selvfølgelig ikke plass til alle forklaringene. Derfor har Hole på skjæret funnet det lurt å utvide listen noe.

Publisert

Ankerdram. Hikkas som fikk sitt navn da skuta var vel fortøyd og man feiret en vellykket seilas. Er av noen blitt utvidet til å gjelde også neste morgen, formiddag og ettermiddag.

Bakke. Som kjent er det få bakker på sjøen, det gjelder både oppover og nedover. Hvis skipperen ber deg bakke, skal du kjøre bakover. Hvis båten allerede ligger i havn og skipperen roper, så mener han Bache. Den finner du i barskapet.

Båtbutikk. Forretning som tiltrekker menn med forkjærlighet for duppeditter. Duppedittene koster gjerne tre ganger så mye som hos Biltema og Clas Ohlson.

Fuck. Svært uheldig uttale når man egentlig mente fokk, det lille seilet foran.

Horn. Kan brukes både til frokost og til å tute på folk. Sjekk hvilken type som er egnet for ditt formål.

Kalesje. Dyrt stoff som måkene seg imellom kaller for toalett.

Kjølevannspumpe. Maskindel som går i stykker når du er 30 meter fra bergveggen, og det blåser pålandsvind.

Kikkert. Hjelpemiddel som far benytter for å se etter staker og skjær. Bruken sammenfaller ofte med at det befinner seg damer på svabergene i nærheten.

Mercury. Påhengsmotor som ble funnet opp av Queen-vokalist og frontfigur Freddy Mercury. Dette er ikke helt sant, men kan bringe deg høyt opp på listen over kveldens humorister.

Måkeskremmer. Jernstang med to vinger som plasseres oppå kalesjen og går rundt når det blåser. Brukes flittig av måker som ikke har råd til å kjøre karusell på tivoli.

Omdreining. Kjent bevegelse for den som ikke greide å si nei takk til det siste glasset i havnepuben.

Skjær. Solid stein som er utplassert av motorverkstedene langs kysten for å holde sysselsettingen oppe.

Stake. Plast- eller metallstang som viser hvor skjærene er. Mislikt av motorverkstedene langs kysten som skal holde sysselsettingen oppe.

Toalett. Skiller seg fra samme innretning i hjemmet ved at røret er på tykkelse med en sprøytespiss. Du kan teste skipperens tenningsnivå ved å kaste Pampers i toalettet.

Utehavn. Er ikke det motsatte av innendørshavn. Utehavnen befinner seg utenfor den regulerte havnen. De fine plassene du har lest om i havnebøkene er okkupert av lommekjente veteraner som har vært der de siste 20 feriene.

God tur med fish & ships!