Her kan du bygge vikingskip

Kristinaskipet har nå fått kjøl og lot. – Vi tar gjerne i mot flere som vil bygge vikingskip, sier byggeleder Geir Røvik.

Publisert

Det nye Osebergskipet ble sjøsatt i juni i fjor, men allerde før «Saga Oseberg» fikk vann under kjølen begynte foreningen Prinsesse Kristina av Tunsberg å jobbe med planene om en ny middelalderbåt. De ønsker å hedre middelalderprinsessen med en båt som bærer hennes navn. Det nye vikingskipet bygges i 1200-tallsstil og skal bidra til å gjøre historien om prinsesse Kristina kjent.

For å styrke båndene mellom spanskekongen og kong Håkon Håkonsen reiste Kristina som var hans datter fra Tønsberg med båt i 1257. Kristina var også storesøster til kong Magnus Lagabøte. Båtreisen gikk til Normandie via Yarmouth i England, og resten av reisen til Spania gikk over land. I båten fikk prinsessen innrededet en egen kahytt. I Spania skulle hun gifte seg med  en av brødrene til spanske kong Alfonso. Prinsesse Kristina døda ung og barnløs etter bare fire års ekteskap med Don Felipe, kongens bror.

Kristinaskipet blir 10,5 meter lang og 2,5 meter bred. Den er noe mindre enn originalen. Skipet får plass til 12 roere, og får linseil.

Vi treffer Geir Røvik og Jan Vogt Knutsen på byggeplassen utenfor Oseberg Kulturhus i Tønsberg. Der har de fått ferdig kjøl og lot som er i eik. De forteller at skroget skal bygges i furu.

– Og når skal båten være ferdig?

– Vi skal være ferdige i mai, forteller Jan Vogt Knutsen. Som med rekonstruksjonen av Osebergskipet blir det også mulig å følge arbeidet med Kristinaskipet utenfor Oseberg Kulturhus i Tønsberg.

 

Byggeleder Geir Røvik påpeker at her er det mulig å være med og lære litt om trebåtbygging.

– Man må gjerne bli med hvis anledning. Det går i utgangspunktet ikke så mye på ferdighet. Har man lyst til å lære så skal de bli opplært her, forteller Røvik. Han forteller at de også har fått med en 21-åring som har lyst til å lære om båtbygging. Den frivillige gjengen er med på kveldene på tirsdager og i helgene.

I tillegg til Kristinaskipet mangler det ikke på oppgaver for Stiftelsen Nytt Osebergskip. Andre prosjekter de jobber med er Osebergvogna, Klåstadskipet og Gokstadbåten.

BYGGER KRISTINASKIPET: Geir Røvik og Jan Vogt Knutsen med kjøl og lot.

Powered by Labrador CMS