Fjerner søppel i havner

Fire havner i sør-Norge tester nå ut ny, norskutviklet teknologi for å samle opp søppel fra overflaten.

Publisert Sist oppdatert

- Det flyter alt for mye avfall i norske havner. Målet vårt er å samle opp mest mulig av denne søpla på en enkel måte, sier Trond Lindheim i Sandefjord-firmaet SpillTech.

Oljevern

SpillTechs ryggrad er oljevern. Nå er den kunnskapen brukt til å lage en automatisk søppelinnsamler til bruk i havners «vrak-viker». Den nye søppelinnsamleren, som har fått navnet PortBin Fixed, er utviklet i løpet av det siste året, i samarbeid med Sandefjord havn og med støtte fra Innovasjon Norge, opplyser SpillTech i en pressemelding.

- Innsamleren bygger på prinsippet fra overløp-skimmere. Den lager et sug i overflaten som gjør at den kan samle opp flytende avfall. Søpla samles i en beholder på 30 liter, som så tømmes manuelt når det trengs. Noe av det viktigste under utviklingsarbeidet har vært å sørge for at utstyret blir enkelt å håndtere, -samtidig som det er robust nok til å tåle omgivelsene, sier Lindheim. Selv inne i en havn er sjøvann, vind og bølger ganske tøffe betingelser.

Problem

Søppelinnsamleren drives av landstrøm. Det foregår nå en Beta-test i havnene i Kristiansand, Bergen og Bærum, foruten Sandefjord. Kommersiell lansering er planlagt i mai.

Tanken er at søppelinnsamlerne kan plasseres i «vrakviker» i eller rundt havnene. Vrakviker er områder hvor strøm, vind, flo og fjære får flytende søppel til å samle seg.

- Søppel i havet er et gigantisk problem. Den viktigste løsningen er at vi må slutte å forsøple som vi gjør. Men vi trenger også å utvikle nye verktøy for å samle inn mest mulig av det avfallet som er i sjøen. Her er målet at den nye søppelinnsamleren kan være ett slikt verktøy, sier Lindheim.