Staken var borte - båten gikk ned

Et manglende sjømerke kan ha medvirket til at en båt søndag grunnstøtte og sank.

Publisert Sist oppdatert

Den 32 fot lange fritidsbåten gikk på grunn i Langøysundet nord for Davanger på Askøy ved Bergen. Ifølge politiet har undervannskjæret tidligere vært merket med en stake, men staken er nå borte.

– Mennene sier at de ikke så skjæret på kartplotteren, og skjæret skal ha vært dekket av vann, sier innsatsleder John-Endre Skeie til Bergens Tidende.

De to mennene varslet selv om ulykken, før de sammen med en hund som var bord måtte forlate båten og svømme til en holme. En privatbåt som hentet havaristene fra holmen før redningstjenester og politi kom til stedet. Karene ble sendt til legevakt for sjekk etter havariet.

Redningsmannskaper vil prøve å berge fartøyet og har lagt ut lenser for å hindre oljeforurensning.

 

Utsatte sjømerker

Uhellet på Askøy nå ved innledningen til båtsesongen viser igjen at båtfolk slett ikke automatisk må stole på at farlige grunner og andre hindre er behørig merket. Ifølge Kystverket er det vel 21 000 «innretninger for navigasjonsveiledning» langs norskekysten - og mange av sjømerkene er av eldre dato, utsatt for rust, vær og vind, is og påkjørsler. Da er det bare helt naturlig at noen av disse etterhvert vil bli skadet eller forsvinne helt. I tillegg er det ennå mange grunner som ikke er fysisk merket.

Trygg navigasjon forutsetter dermed bruk av gode kart eller plotter med oppdatert programvare. I tillegg er det essensielt at sjøfarende som ser at sjømerker er skadet eller mangler helt snarest melder dette til Kystverket på 22 42 23 31/navco@kystverket.no

Mer informasjon finner du på Kystverkets hjemmesider.

 

Det ble lagt ut lenser rundt havaristen for å unngå oljesøl. Båten har vel 400 liter dielsel om bord.