De beste skipperne er ydmyke

Vi ønsker at våre lesere skal få trygg og trivelig opplevelse på sjøen i sommer. De beste skipperne er ydmyke.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av sjefredaktør Ole Henrik Nissen-Lie, Båtliv

Det finnes mange verdensmestere uten pokal her ute på sjøen, bemerker Pål Virik Nilsen. Vi er med ut i hans raske Goldfish 28 Tender for å lære båtkjøring av en proff. Sandefjordgutten har vunnet flere internasjonale mesterskap i racebåtkjøring.

En amerikansk undersøkelse i regi av Brunswick for noen år siden, viste at flere enn halvparten av alle båtførere aldri bruker powertrimmen. Powertrimmen er den lille knappen på girspaken som trimmer motoren inn eller ut. Ifølge Virik Nilsen er powertrimmen omtrent like grunnleggende i en planende båt som giret er det i en bil. Trimmen påvirker fart, styring, drivstofforbruk og komforten om bord.

Les også: Slik kjører en god båtfører

Best

En godt balansert båt beveger seg lett gjennom vannet med minimal vannmotstand. Båtfører må hele tiden jobbe med trim, gass og ratt for at båtopplevelsen skal bli god. Og man må selvsagt tilpasse farten i forhold til vind, bølger og omgivelser for øvrig. Riktig trim og kjøring kan spare deg for både penger og lidelser, og vi forteller deg hvordan i artikkelen om båtkjøring i denne sommerutgaven av Båtliv.

Det finnes undersøkelser som viser at fire av fem bilførere mener at de selv er bedre enn gjennomsnittet til å kjøre bil. På sjøen er det neppe annerledes. Mange kjører båt av gammel vane, ikke basert på kunnskap, og tror de vet best selv.

Stort sett går det bra, og Båtliv tilhører ikke hylekoret om hvor farlig det er blitt på sjøen med store og raske båter. Vi er tilhengere av frihet under ansvar, og mener at godt sjømannskap bygger på kunnskap og erfaring. Trygghet og trivsel på sjøen avhenger først og fremst av dyktige skippere. De flinkeste er ydmyke og vet at de aldri blir ferdig utlært.

Ikke alle kan kjøre båt. Ingen er fødte båtførere. Navigasjon og sjømannskap må læres. Dessverre har det vært en økning i antall grunnstøtinger her i landet de siste årene, ifølge forsikringsselskapene. Sannsynligvis kunne mange av ulykke vært unngått om folk studerte kartet før de la ut på tur, i stedet for å stå med nesa i kartplotteren når de har mistet oversikten over grunner og skjær. Kartplotteren er et fantastisk hjelpemiddel, men den kan ikke erstatte fornuften.

Frihet

Vi ønsker at våre lesere skal få trygg og trivelig opplevelse på sjøen i sommer. Derfor gir vi våre lesere et lite kurs i båtkjøring med Pål Virik Nilsen i denne utgaven. Og derfor gjenoppfrisker vi også kunnskapene om vikeplikt og gir velmente råd om oppgavefordeling blant mannskapet i en artikkel fra praktisk båtførerkurs.

Lite kan måle seg med frihetsfølelsen av å være underveis med båt til nye havner og nye eventyr. Når skuta er ship shape og mannskapet happy, er livet godt å leve. Til de av dere som vil driste dere på langtur i sommer, har vi innsidetips om Danmarks ti beste fritidsbåthavner. Du kan også lese om delikatessene under kjølen. Vi vasser bokstavelig talt i verdens beste sjømat her i landet.

God båtsommer!