Daglig leder Frank Breivik i Buholmen Båt viser salgskartet
Hennningsvær i Lofoten fra akterdekket på Viknes 830
Henningsvær i Lofoten
Vestfjorden i frisk bris

Gjennom strømsjø til Lofoten

Båtliv prøvekjører en Viknes 830, og kjørte i går kveld gjennom strømsjø fra Bodø til Henningsvær.

Publisert Sist oppdatert

Henningsvær

Dieselen er rimelig nordpå, 10,1 kroner literen i gjestehavna i Bodø. Vi fyller for nær 1700 kroner og setter kursen nordover.

Viknes 830 er en såkalt halvplaner med 200 hk Yanmar under dørken. Klar av land gir vi gass og. Vinden står fra nordvest, og sjøen er smul i le av Landegode. Skyene velter inn fra havet, lave og lodne. I horisonten på begge sider er fjellene mørke tagger delvis dekket av skyer, som om vi kjører rundt i en enorm, siklende haikjeft.

Kursen er nordover. Klar av Landegode vokser sjøene og slår mer aggressivt mot båten. Det er et par meter tidevann her i Lofoten, og vi kjører i urolig strømsjø. Ved et par anledninger er propellen ute av vannet.

Vi må dra av gassen fra 3000 til drøye 2000 omdreininger. Farten faller fra 18 knop til 12 knop. Plutselig er Henningsvær noen timer lenger unna, men bølgene slår ikke lenger like hardt mot skroget.

Vektløs

Båten tar for så vidt sjøene fint. Baugen pløyer bølgene og kaster sjøen til side. Vindusviskerne skyver vannet unna og holder sikten forover klar. Men vi ønsker ikke å utsette verken båt eller mannskap for alt for harde slag. I et øyeblikk henger Jørn Finsrud i luften i det båten stuper ned i en bølge. – Jeg er vektløs, roper han begeistret.

Foran oss vokser fjellveggen og bølgene blir mer medgjørlige. Fyret på Henningsvær avtegner seg som en hvit prikk ved foten av den mørke veggen.

Snart runder vi fyret, får øye på den massive steinmoloen og går rundt Heimøya, under broen og inn i Henningsvær havn. Der er det dårlig med gjesteplasser, men vi finner en plass helt innerst ved siden av noen seilbåter på langtur.

Vi kastet loss fra Bodø ved 18-tiden. Nå er klokken blitt 22:30, og det er helt lyst.

Les også: I Midnattsolas betagende rike

Les også: På langtur i Lofoten

 Les også: Med båt i Moskenesstraumen

Fakta

Båtliv er på sommertokt med Viknes 830 fra Buholmen Båt i Bodø. Vi skal teste båter, møte båtfolk og lage reportasjer fra Lofoten for Båtliv magasin, nett og sosiale medier denne første uka i juli.