Forlatt fiskeredskap tar flere tusen hummere årlig
Tapte teiner, garn og ruser kan være et massivt problem for hummerbestanden i Norge.
Foreningen Hummerhuset har gjort stikkprøver, og funnet er urovekkende og omtales som spøkelsesfiske. Forlatt fiskeredskap tar ifølge foreningen livet av flere tusen hummer årlig, og kan være et massivt problem for hummebestanden, Når teiner av ulike grunner blir liggende igjen på havbunnen, fortsetter de å ta livet av skalldyr og fisk. Forklaringen er en ond sirkel: Råtnende dyr som blir liggende i teinene lokker i sin tur nye skalldyr til seg, og på den måten fortsetter teinene å fiske uten at noen tømmer dem – såkalt spøkelsesfiske.
Stort omfang
Foreningen Hummerhuset, som jobber for å bedre levevilkårene for hummer og andre sjødyr har gjort stikkprøvene langs havbunnen både i Rogaland og Hordaland for å kartlegge omfanget av spøkelsesfiske i Norge. Foreningen har dykket i kommunene Sveio, Tysvær, Bokn, Karmøy og Haugesund.
– Funnene er nedslående. På våre dykk fant vi i snitt spøkelsesteiner for hver 60-80 meter, liggende på en dybde mellom seks og 30 meter. Vi snakker om flere hundre teiner, garn eller ruser bare på noen få dykk, og da kan vi bare forestille oss hvor stort problem dette er på landsbasis, sier styreleder i foreningen Hummerhuset, Åge Wee i en pressemelding.
Krever tiltak
Han mener spøkelsesteinene tar livet av tusenvis av hummer i året, og at det nå må tas grep for å stoppe miljøskadene.
– Teiner med for lav vekt blir tatt av strømmen, og dårlige tau og blåser gjør at mange blir borte. Noen blir tatt av båtpropeller, mens andre aldri blir hentet av eierne. Løsningen på problemet er først og fremst bruk av solid utstyr, og at dette brukes riktig, sier lederen i foreningen Hummerhuset, som daglig jobber med å få satt ut hummerhus med hensikt å bedre levevilkårene for hummeren. Nå ønsker han myndighetene må på banen
– En ting er å stoppe tapet av teiner – en annen er å begrense skaden som alt har skjeds. Nå må myndighetene må på banen for å få fjernet spøkelsesteinene. Den beste løsningen mener vi er at myndighetene engasjerer Norges Dykkeforbund og alle medlemsklubbene, og finner en insentivordning for fritidsdykkere som henter opp tapte teiner. En annen løsning er å stramme inn regelverket rundt teinefiske. Slik kan vi over tid bli kvitt problemet, og verne både hummer og annet sjøliv, sier Wee.
Bruker spøkelsestråd
Tom Sollie som er leder for foreningen Småfiskeren har engasjert seg sterkt for hummeren de siste årene. Han er kjent med problemet.
– Dessverre brukes det ofte billige teiner som er for lette slik at de driver langt avgårde, sier Sollie til Båtliv. Selv har han en løsning som gir han bedre samvittighet når han bruker teiner, for det er ikke til å unngå tap av teiner iblant.
– Jeg bruker såkalt spøkelsestråd. Dette er tråd som jeg binder åpningen til teina med, og skulle jeg miste teina og den ligger lenge i vannet går tråden i oppløsning og teinen åpner seg, forteller Sollie. Han mener at noe av det første som bør pålegges er bruk av slik spøkelsestråd som består av en spesiell bomullstråd man får kjøpt i spesialforretninger.