Lanserer motorbåt med foiler

Foiler 41 er klar for lansering. Lavt drivstofforbruk, høy fart og lite bevegelse i sjøen er blant fordelene med foiler. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Paris

Prototypen i halv størrelse er utstilt i Paris. Etter et par år med testing med modell i halv størrelse, er Foiler 41 klar for lansering. Produsenten tilbyr en luksusbåt på 41 fot med stivt og lett skrog bygget i karbon.

I sakte fart er Foiler 41 som alle andre båter. Foilene kan foldes ut ved tastetrykk når føreren øker farten. Fordelene med foiler er åpenbare: Båten går over sjøene så man slipper kast og slag fra bølgene. Samtidig reduseres vannmotstanden til et minimum, og drivstofforbruket reduseres med ca én tredjedel i forhold til planende skrog.

Seiling

Hydrofoiler er ikke et nytt konsept, og vi kjenner det fra militærfartøyer og ferger for mange tiår siden. Særlig russerne har vært langt fremme når det gjelder båter på foiler.

Les også: Fartsbåter på russisk

De siste ti årene har foiler fått en renessanse innen seilverdenen, der det nå bygges små joller og store havgående regattabåter med foiler.

Selskapet bak Foiler 41 er tsjekkiske Hydros og sveitsiske Enata, som lenge har vært ledende innen utviklingen av seilbåter med foiler, og blant annet deltok i utviklingen av Americas Cup-båten «Luna Rossa».

Flere designere ser for seg store endringer i fritidsbåtlivet i årene som kommer. Båtliv 4 i år haddde morgendagens båtliv som tema.

Les også: Som et romskip