Flytende skrot gir stadig flere båtskader
Forsikringsbransjen har dekket vel 8000 skadesaker og utbetalt nær 400 millioner kroner i så langt år. Og én bestemt skadeårsak er i vekst: Skrot i sjøen.
Ifølge forsikringsselskapet Gjensidige har plast, garn, tau og andre gjenstander stått for en økende andel skader.
– Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai, men skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier kommunikasjonssjef Arne Voll (bildet) i en pressemelding.
– Noen har kjørt på en gammel «inngangsdør» og skadet skroget og motor, andre har fått gamle garn, tau eller plast i propellen. Mye av dette stammer fra mennesker som bruker naturen og havet som avfallsplass.
Vold antar mye av det som flyter omkring kommer langveisfra eller har blitt tatt av stormfloer, men han er likevel ikke i tvil om at enkelte nordmenn fortsatt ser på havet som en mulighet til å bli kvitt avfall. Dette er som kjent et akutt, globalt problem.
– Båter kan repareres, så enkelt er det ikke med miljøet. Nå har det nylig vært valg og mange har pekt på miljøet som en viktig fanesak. Dette vil nok forsterke seg fremover. Heldigvis har mange allerede satt i gang opprydningsaksjoner langs kysten vår, men fremdeles er det en lang vei å gå, sier Voll.
Han oppfordrer alle til å vise aktsomhet på og ved sjøen:
– Nå nærmer høsten seg med stormskritt og mange har «mye» lagret ute, ofte ved naust, strender, kaianlegg osv. Det eneste som er sikkert er at høststormene kommer og med det - mye vind og høye bølger. Da kan det en har lagret ved sjøen plutselig havne i sjøen.