Fiskekonk ga mersmak
Fiskekonk ga mersmak
Båtlivkassen
Vinnerbøtta
Konkurrentene virket utrolig proffe, men det tap for oss......tross norsk båt og lokalt helsvensk mannskap.
Jon Borgmo og Frank Wevelstad var syv stykker i båten. Det ble 14 makreller. Båtlivbåten ligger klar for "rykk".
Kos er en stor del av fiskekonkurransen.
Dekksgutter fra Fredrikstad og Særp blir intervjuet før avgang.
Båtlivs lesere er opptatt av å fiske.
Team Båtlivs Per Kjetil Parr, med dagens minste fisk.
Hysterisk kaotisk avgang når strasignalet går.
Ingegerd Eklund er dronningen av "makrillracet". Hun driver Sundets Skalldyrskafe, og spanderer på alle denne dagen.

Fiskekonk ga mersmak

En stadig voksende interesse for fritidsfiske har også smittet deler av Båtliv-redaksjonen. Helgens debut i ”Makrillracet” ga definitivt mersmak, selv om fangsten var omvendt proporsjonal med humøret om  bord.

Publisert Sist oppdatert

Alle typer sport- og hobbyfiske har tatt seg voldsomt opp de senere årene. Når vi spurte våre lesere om hva de brukte båten sin til, svarte 59 prosent at de brukte den mest til å fiske med. Dette kommer øverst på brukerlista, foran både dagsturer, bading, fornøyelseskjøring og ferie- og helgeturer.

I kjølvanne av denne interessen, kommer også fiskekonkurransene. Så vi tok våre lesere på ordet, og i  helgen meldte vi på et eget Båtliv-lag til det mer uhøytidelige ”Makrillracet” som hvert år arrangeres på Koster  i Bohuslän.

Selger fiskebåter i bøtter og spann

At fisking topper lista over bruksområder for fritidsbåten i vår undersøkelse, overrasker kanskje mange. Men vi har sett en trend de siste årene i retning av at stadig flere ønsker mindre robuste lukkede båter for helårsbruk. Finanskrisen gjorde nok sitt til at båtbrukerne tenkte mer praktisk rundt både båtvalg og bruk. Det virker som at man nå er mer nøkterne og at flerbruksmodeller tar over for glitter og fjas. Mange forhandlere var tomme for denne båttypen allerede tidlig i vår. 

-Styrehusbåter ble lenge betraktet som vestlandsbåter, men nå selger vi mange av disse på Østlandet. Kjøperne er ofte voksne folk som bor i nærheten av sjøen, og som gjerne bruker båten sommer og vinter, sier Stein Harald Jørgensen hos importør Erling Sande.

Mye moro for en krone

Deltageravgiften var på svimlende en krone, og inkludert i denne summen var to gratis drikke sponset av arrangøren Ingegerd Eklund som driver skalldyrskafeen i Koster-sundet. Til neste år feirer hun 14-årsjubilant som arrangør av ”Makrillracet”.

 

Det ble en fantastisk dag, og et kaos på Långegärde brygge vi aldri har opplevd tidligere. Det formelig rant over av folk og båter som ville delta. Totalt deltok 17 lag, og over hundre fiskere. Det er bonus for utkledning og navn på teamet. ”Rabbagastene”, ”Lådan”, ”Botten Upp”, ”Slampan”, ”Hattifnatti”, ”Barbarossa II”, var bare noen av de kreative navnen som stakk til sjøs denne ettermiddagen. Avgangen ville nok ikke blitt godkjent av noen sikkerhetsmyndigheter, for her handlet det om å komme seg raskest ut det trange Kostersundet for å være først nedi med utstyret. Hele mannskapet måtte stå på brygga når startsignalet gikk, og i kaoset ble det kuttet både trosser og fendertau for å komme løs. Et par kajakker som hadde forvillet seg inn i startfeltet vil nok ikke huske denne dagen med stor glede. Båtliv beklager på vegne av en overivrig fiskeflåte.

 

Innsatsen stod kanskje ikke i forhold til fangsten, for etter en og en halv time, hadde Team Båtliv, som bestod av seks personer inklusive skipperen, klart å lande  fem makreller, en liten taretorsk og to småsei som begge var langt under et hvert minstemål. Cirka 13 centimeter. Det er vel greit å innrømme at vi trodde det var antallet fisk som talte, og ikke størrelsen. Fakta var at det var kun antall makrell som telte i konkurransen og da endte vi på fem fisk. Jesus mettet jo 5000 mennesker med to fisker og fem brød, så vi konkluderte med at innsatsen stod til godkjent tross alt.

 

Vinner-teamet "Båtten Upp" klarte 48 svære feite fine makreller. Dermed forsvarte de sin seier fra i fjor. Laget består av Peter Norin, Ulf Norin, Jennie Norin og Sofia Andersson. De stilte i konkurransens minste båt, en 14 fot Askeladden med 9,9 hk, og vant selvsagt hele greia. Konklusjon 1: Det er ikke ustyret det kommer an på……

 

Til sammenligning kan vi fortelle at når Kosters profesjonelle fisker Håkan Johansson,  som ledet team ”Storfiskarna” kom til land, stimlet alle sammen rundt hans båt. Resultatet ble faktisk bare fire fisk og ingen hadde flere fiskere enn han om bord. Konklusjon 2: Det er heller ikke bestandig at graden av profesjonalitet gjelder i fiskekonkurranser.

 

 

 

For de mer proffe

”Makrillracet” går under kategorien uhøytidelig fiskekonkurranse, men mange i Norge og Sverige, og ute i Europa for den del, er lidenskapelige trollingfiskere. Mjøsa er et av de stedene hvor de mer seriøse konkurransefiskerne møtes til dyst. Derfor er også de mindre sportsjarkene totalt dominerende i mange havner langs Mjøsa.

 

-Vår sjanger innen sportsfiske har siden starten i 1995 hatt en bratt kurve hva gjelder medlemmer, fiskeutstyr, utvikling av trollingbåter, utenbords motorer og innenfor maritim elektronikk, og deltakelsen har siden 2004 vært økende, med over 200 påmeldte båter til NM i 2011, skriver forbundet på sine sider.      

 

Her kan du finne mer inspirasjon: http://www.trollingfiske.org/

 

 

Trolling-konkurranser 2012

 

  • 25-28 April - Trollingmasters Bornholm. Her er Link til arrangementet
  • 28-29 April - Trollingtreff Tyrifjorden. Info her
  • 05 Mai - Dagdreggen del 1 - Hamar Fiskeforening er arrangør
  • 18-19 Mai - Mjøsa Ørretfestival. Se link om arrangementet her
  • 01-02 Juni - Vårdreggen - Hamar Fiskeforening er arrangør
  • 02-03 Juni - Gjøvik Fiskeforenings vår konkurranse. Her er mer info
  • 09-10 Juni - NM i Trolling 2012 - Norges Trollingforbund er arrangør
  • 01-02 September - NM i Sjøtrolling - Norge Trollingforbund er arrangør
  • 06 Oktober - Høstdreggen i regi av Hamar Fiskeforening
  • 06 Oktober - Gjøvik Fiskeforenings Høstkonkurranse. Her er mer Info
  • 13-14 Oktober - Mjøsa Trollingfestival. Øvrer Romerike Trollingklubb er arrangør

 

Regler fastsatt av Fiskeri- og Kystdepartemnentet

 

Fritidsfiske som rekreasjon og for matauk er en viktig del av kystkulturen i Norge, noe som gjenspeiles i det relativt romslige regelverket som gjelder for norske fritidsfiskere. For fiske til egen husholdning er det ikke fastsatt kvoter, men i havressursloven er det satt redskapsbegrensinger. Når det fangstes fra fartøy som ikke er merkeregistrerte, eller fiskes fra land, kan det ikke benyttes andre redskaper enn:

  • håndsnøre, fiskestang og liknende håndredskaper,
  • èn maskindrevet jukse eller dorg,
  • garn med samlet lengde på inntil 210 meter,
  • liner med inntil 300 angler,
  • inntil 20 teiner eller ruser.

 

Disse redskapsbegrensingene gjelder både per person og per fartøy. I enkelte fiskerier er det gjennom forskrift fastsatt strengere redskapsbegrensninger enn dette. Eksempelvis er det ved fritidsfiske etter kongekrabbe i det regulerte området øst for 26°Ø (Nordkapp) kun tillatt å benytte én teine til fangst av inntil 10 kongekrabber årlig.

 

Norske fritidsfiskere kan omsette fangst for inntil kr. 50 000,- pr år (gjelder også pr fartøy). Dersom det skal omsettes fangst for mer enn dette, eller fiskes med et større antall redskap, vil det i praksis være et næringsfiske som forutsetter at man er registrert i Fiskermanntallet med fartøy i Merkeregisteret.

 

«Kysten er din» er et informasjonshefte for fritidsfiskere om regler for fiske i sjø.

Fiskeridirektoratet distribuerer i 2012 om lag 70.000 eksemplarer av denne brosjyren til fritidsfiskere, turistkontor, butikker som selger fiskeredskap, lensmannskontor med flere.

Du kan laste ned brosjyren i PDF på denne adressen: http://www.fiskeridir.no/fritidsfiske/kysten-er-din

, eller bestille den via e-post info@fiskeridir.no