Playa del Grense Jakobselv i slutten av april.
Kong Oscars II kapellet, reist som et grensemerke mellom Russland og Norge. Russerne har nemlig mer respekt for kirker enn for militære bygnginger!
Jeg fikk klar besked fra båtfolkene ved russergrensen: - du har bare å skrive i gjesteboken til Kong Oscars Kapellet,- og så sørge for at bildet publiseres !
Gutta i båtforeningen og grensevakt Jan Egil Kleven inntar selvplukkede multer i syltetøyform og nystekte vafler!
Fra Kirkenes tar det litt over en time å kjøre til Kobbholmen- retning Russland.
Sanddyner og strå utenfor naustene til Kobbholmen båtforening.
Grense Jakobslev er ingen stor elv!
Tidevannstabellen er Alfa og omega for båtfolket i Finnmark.
Utstyret ligger klart- nå mangler bare båtan!
Snart starter båtsesongen i Norges mest værharde båtforening.
Ole Sannes har hytte rett over fjorden og er som mange andre hytteeiere i området avhengig av båt.
Med beltevognen på tilhengern i tilfelle ...
Over fjellet etter båten

Over fjellet etter båten

I Kobbholmen Båtforening kan ikke båtene være større en 17 fot  og man bør være nøye med å holde seg på rett side av kirken. Ellers kan det fort blir dyrt!

Publisert Sist oppdatert

Når Båtliv inviteres med på første turen over fjellet i april er det lite som minner om hvordan naturkreftene herjer når vinterstormene er på sitt verste. Med skyfri himmel og stille sjø har jeg ingen problemer å tro på at presten i bygda har for vane å bade 1.juledag. Hadde jeg visst hvilken flott sandstrand som ventet meg skulle jeg tatt med badedrakten selv!

Mest besøkte

I dag er det ikke lenger noen som bor i den lille grensebygda Grense Jabobselv. Men mange har beholdt familiens hus som fritidsbolig, slik som Ole Sannes i båtforeningen. 

  – Du skal se om sommeren, da kommer det digre busslaster med folk hit, og på fine sommerdager er det tjoke fullt på stranda. Dette til tross for at det ikke finnes en eneste butikk i bygda, understreker Sannes og kamerat Fjell Figenscow. Før var det en pølsebod her, men den er nå lagt ned. 

  – Likevel er det "Playa del Grense Jakokselv"-steming her om sommeren, forteller Kjell.

Paradis

I Grense Jakbobselv bodde det  folk allerede for 3000 år siden. –Der ser du, dette beviser at plassen er litt av paradis, fastslår gutta, som overhodet ikke kunne tenke seg å ha båtplass i Kirkenes, selv om dette ville bety økt komfort og lettere tilgjengelighet til båtene. Det er her, i grenselandet mellom Norge og Russland de trives best. Her båtforeningsmedlemmene båt- og hyttevennene sine, for ikke å snakke om  den ville naturen som har lært dem viktigheten av å være ydmyk overfor naturkreftene.

Uvær

Et stort hull i den gamle moloen er et bevis på hvordan vær og vind kan oppføre seg på disse kanter. Det var vinterstormen i 1992 som sørget for dette, forteller den muntre gjengen, som understreker at de selv står for alt vedlikehold og arbeid i foreningen. I sommer er det nytt tak på huset og ny asfaltvei ned til vannkanten som står for tur. På grunn av den mye sandbunnen har de laget en asfaltvei ned til vannet som brukes til å frakte båter opp og ned på henger. 

Og hvis sola fortsetter sånn er det ikke lenge før båtene kommer på vannet ved de kritthvite paradis-strendene ved russergrensen!

Vigenttbilde:  Kjell Figenscow,  Sverre Hanslien, Ole Sannes og Trond Thoresen foran båtforeninges hus.