Eventyret om plastbåten i Agder

Er du interessert i plastbåtens historie i Norge generelt og på Sørlandet spesielt? Her er en interessant boknyhet.

Publisert Sist oppdatert

Det norske plastbåteventyret fortjener et samlet historieverk, men i påvente av den fulle beretningen om materialrevolusjonen som fikk båtbyggere til å omfavne polyester og glassfiber er Vest-Agder-museets innsats for den sørlandske båtindustrien verd å nevne.

I 2011 ga museet ut «Plastic I». Nå foreligger oppfølgeren, som naturlig nok har fått navnet «Plastic II - Historier om plastbåten».

Legg merke til at tittelen er «Historier om plastbåten», ikke «Historien om plastbåten». Vi snakker altså ikke om er et faghistorisk arbeid, men en gjennomillustrert bok bygget rundt artikler om båtbyggerne i Agder. Da står navn som Herwa, Skipsplast, Joda, Ancas og andre legendariske merker sentralt. 

I tillegg presenterer «Plastic II» et portrettintervju med båtkonstruktør Eivind Amble og gjennomgår dokumentasjonsprosjektet «En klassiker gjenoppstår», da Vest-Agder-museet bygde en Skibsplast Sportsmann 11 junior fra de de originale formene. 

Også skyggesidene ved industrien drøftes. Helserisikoen ble ikke alltid tatt på alvor, særlig ikke i pionerårene, og problemet med å få på plass trygg, miljøriktig behandling av utrangerte båter er ennå nokså uløst.

Likevel er boken er mest av alt en feiring av flotte båter, arbeidsomme båtbyggere, kreative designere og en næringsgren som noen hektiske tiår sysselsatte svært mange nordmenn før produksjonen i lavkostland begynte å overta. Dette er en spennende julegave til båtentusiasten som innser at også plastprodukter har en viktig kultur- design- og industrihistorie.

«Plastic II - Historier om plastbåten» kan bestilles fra Vest-Agder-museets hjemmesider.